Miljöruta vecka 32 - Kryp i naturen, larver och sånt!

De larver som vi oftast hittar ute i naturen är fjärilslarver. Mångformigheten bland fjärilslarverna är mycket stor, och det är inte alltid lätt att veta vilken typ av fjäril det är man ser. De allra flesta fjärilslarver är växtätare och de livnär sig huvudsakligen av näringsväxtens blad eller blomknoppar.

De enda larver som liknar fjärilslarver är larverna av växtsteklar, men de har som regel fler bukfötter.

Utveckling
Larven utvecklas i ägget, och kan efter ett par, tre veckor äta sig ur ägget. Det primära är nu att växa. Larvens hud växer eller tänjs inte efterhand som larven blir större. Därför måste den byta (ömsa) hud flera gånger, oftast tre till fyra, innan den är fullvuxen. När larven ömsat hud för sista gången övergår den i puppstadiet.

Skydd
Larven är hjälplös, mjuk och utan möjlighet att snabbt dra sig undan en fiende, t.ex. en fågel. De flesta larver som lever ovan jord har därför utvecklat en skyddsteckning som gör dem svåra att upptäcka. Ofta håller de sig även gömda under dagen för att komma fram och äta under nattens mörka timmar.

Mätare
Det svenska namnet på denna grupp av fjärilar härrör från larvens sätt att förflytta sig. Larverna är vanligen långa och smala, och har endast två par bukfötter. Larven håller sig fast med bukfötterna och sträcker ut kroppen tills bröstfötterna får ett lämpligt fäste. Härefter släpper den taget med bukfötterna och sätter ner dem strax bakom bröstfötterna, den "mäter" sig fram. Många mätarlarver liknar t.ex. små kvistar när de sitter orörliga på en gren med kroppen stelt utsträckt och fasthållen endast med bukfötterna.

Skalbaggar
Skalbaggslarver som lever i kompost känns igen på detta böjda utseende. Noshornsbaggens larv är den man oftast finner - den kan bli 60 mm lång Larver av nyckelpigor har skarpa varningsfärger för att undvika att bli uppätna själva.

Flugor
Blomflugelarv påträffas ofta inomhus under sensommaren och hösten. Larven lever av humlor och getingars larver i deras bon, och när fluglarverna är fullvuxna och det är dags att förpuppa sig kommer de fram i våra hus.

Vill du veta mera om larver och sånt, så finns det en jourhavande biolog på naturhistoriska www.naturhistoriska.com

Pressmeddelande från: Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 040803


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com