--   E-POST: info@hallekiskuriren.nu   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Amerikansk expertgrupp för kost och hälsa: Läsk i skolan skadar hälsan

Övervikt bland barn blir ett allt allvarligare problem i många länder. Amerikansk expertis uppmärksammar nu hälsoproblemet med läskedrycker och andra sötade drycker i skolan.
Cirka 7,2 miljoner amerikanska barn i åldrarna 6-19 år lider av övervikt.

En ny policy för hur amerikanska skolor bör förhålla sig till sötade drycker presenterades nyligen av den amerikanska expertgruppen för kost och hälsa hos barn och ungdomar, Committee of School Health.

Expertgruppen är orolig för att livsmedel med högt sockerinnehåll och låg näringstäthet, till exempel läskedrycker, ersätter näringstäta livsmedel framför allt på luncherna. På så sätt går eleverna miste om viktiga näringsämnen.

Expertgruppen pekar på att läsken i skolan leder till framför allt tre problem:

  1. Barn och ungdomar får i sig överflödiga kalorier, vilket leder till övervikt.
  2. De söta dryckerna konkurrerar ut mjölken, vilket leder till kalciumbrist som i sin tur ökar risken för benskörhet och frakturer.
  3. Söta drycker leder till karies och uppluckring av tändernas emalj.
- På min tid i skolan fanns det rökruta, vi förstod inte hur farligt det var. På samma sätt fungerar skolkafeterian i dag. Där säljs onyttiga livsmedel till billigt pris. Ju mer läsk, desto mindre mjölk dricker barnen, säger professor Göran Dahllöf, övertandläkare, institutionen för odontologi, Karolinska institutet, Stockholm. Barn och ungdomar behöver mjölk, mjölken skyddar tänderna. Ur kariesprofylaktisk synvinkel är det mycket angeläget att bromsa läskkonsumtionen. Läsk, kakor och godis är de största bovarna när det gäller det ”gömda” sockret. Cirka 20 procent av dagens tonåringar har erosionsskador på tänderna.

I Sverige serverar vissa skolor sötade drycker till skollunchen. I 25 procent av alla svenska skolor finns läsk till försäljning i skolkafeterian och i tre procent av alla svenska skolor säljs läsk i automater.

- Jag är ingen förespråkare för förbud, men läsk och liknande sötade drycker borde bannlysas i skolorna, säger Ingela Stenson, chef, Mjölkfrämjandet. Läsk är flytande socker, bör betraktas som godis och konsumeras högst en gång i veckan. Eleverna behöver dricka mjölk till maten för att få i sig alla vitaminer och mineraler och de ska ha flera sorters mjölk att välja mellan. Mjölk är en smart dryck. Jag brukar berätta för skoleleverna att mjölk innehåller 14 av de 18 viktiga vitaminer och mineraler de behöver. I dessa tider av överviktsdiskussioner behöver vi stödja friska vanor, till exempel att dricka mjölk och att äta frukt.

Pressmeddelande från Svensk Mjölk

2004-03-29

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: red@hallekiskuriren.nu