--   E-POST: info@hallekiskuriren.nu   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Nordens gudasagor berättas på frimärken

Nordens mytologi är en guldgruva av sagor och äventyr. Det har Nordens åtta postföretag tagit fasta på i ett unikt frimärksprojekt Top of the world of stamps. På var sitt frimärksblock berättar de sitt lands fantastiska gudasagor. Sveriges bidrag heter Möte i Valhall. Den 26 mars blir det premiär för samarbetet och frimärkena på frimärksmässan NorrPhil 2004 i Täby utanför Stockholm.

- Det är frimärken för alla dem som älskar spännande äventyrsberättelser, säger Jörgen Andersén, projektdeltagare från Posten Sverige i projektet Top of the World of Stamps.
Projektet kommer att omfatta utgivning av frimärksserien Nordisk mytologi i tre delar. I årets utgivning, den första i trilogin, berättar de åtta postorganisationerna nordiska gudasagor, var och en på sitt sätt. De åtta tolkningarna samlas i en gemensam Nordenmapp och bildar tillsammans en fornnordisk sagobok i form av frimärken. Serien fortsätter år 2006 och 2008.

- Samarbetet gör det lätt och roligt att samla frimärken från hela Norden på detta fantasieggande tema och projektets engelska namn visar på vår ambition att sätta Norden på världens frimärkskarta, säger Jörgen Andersén.

Den svenska utgåvan, Möte i Valhall, är ett block som inramar två frimärken. De visar en fallen krigare ridande mot Valhall och en valkyria som välkomnar med dryckeshorn i hand.

Enligt mytologin var Oden de krigiska hjältarnas gud och den främste bland asagudarna. De krigare som ansågs särskilt tappra fick efter döden komma till Odens boning, Valhall. Till sin hjälp hade Oden valkyrior som utsåg slagfältets offer. I Valhall förde kämparna ett angenämt liv med mat och dryck i överflöd. På dagarna möttes de i strid, till kvällen var såren läkta.

Det svenska frimärksblocket är ett collage av mytiska motiv från olika gotländska bildstenar. Bland annat ingår den blodiga sagan om mästersmeden Völund. En kung hade fångat Völund och låtit skära av honom hälsenorna för att hindra honom från att fly. Som hämnd halshögg Völund kungens båda söner, varefter han förvandlade sig till en örn och flög iväg.

De äldsta kända bildstenarna restes på 400-talet, de yngsta på 1100-talet, som minne över döda och som hyllning till asarna. Över 400 bildstenar är kända i Sverige idag. Flertalet finns på gotländska museer, endast några få står kvar på sin ursprungliga plats.

Nordenmappen med alla åtta frimärksblocken kan köpas hos Posten i de deltagande länderna: Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge, Sverige och Åland. Frimärkssamarbetet och de åtta frimärksutgåvorna presenteras på sajten www.topoftheworld.nu. Fakta om frimärksutgåvan - Utgivningsdag 26 mars

Möte i Valhall

Frimärksblocket Möte i Valhall är ett collage av bilder från olika gotländska bildstenar.
Det vänstra frimärket visar sannolikt en död krigare på väg till Valhall, Odens hall. I Valhall samlade Oden kämpar som fallit i strid. De kallades enhärjar och ingick i den här som Oden skulle använda när världens undergång Ragnarök nalkades.
Enligt sägnen hade Valhall 540 dörrar och varje dörr var så bred att 800 man kunde passera i bredd. I borgen fanns ett torn varifrån man hade en storslagen utsikt över Midgård, människornas värld. När Oden tyckte att människorna blivit för många, ställde han till med krig i Midgård.
Det högra frimärket föreställer sannolikt en valkyria, som utsåg slagfältets offer. Hon bär ett dryckeshorn i ena handen och hälsar den nyanlände välkommen. Hunden kan vara Garm, som låg bunden i underjorden och med sitt skall skulle förebåda Ragnarök, jordens undergång.

Mytiska gestalter på frimärksblocket

Längst upp i mitten på blocket syns en man i en ormgrop och en kvinna, kanske den fjättrade Loke och hans maka Sigyn. Längst ned ljustras ett vattendjur, vilket kan tolkas som Tors kamp mot Midgårdsormen.
Nederst till höger avbildas Völunds smedja. En kung hade fångat mästersmeden och låtit skära hälsenorna av honom, för att han inte skulle kunna fly. Som hämnd lockade Völund till sig kungens båda söner och halshögg dem. Sedan förvandlade han sig till en örn och flög iväg. Andra figurer kan vara den spjutbärande Oden, först i raden av tre män till höger i mittraden. De två följande kan vara Tor och Frö. De tre trianglarna mellan hästens ben bildar en magisk skyddssymbol, jätten Rungners stenhjärta.

Asarna de förnämsta gudarna

Asarna var i den germanska mytologin de förnämsta gudarna. Deras hemvist hette Asgård, och där möttes de till rådslag under asken Yggdrasil, världsträdet. Oden var de krigiska hjältarnas gud, Tor den starke åskguden, Balder den gode, Loke den onde. Vid sidan av asarna fanns vanerna, som bland annat stod för fruktbarhet och fred. De tre främsta vanerna var Njord, Frej och Freja.

Bildstenar framför allt på Gotland

Bildstenar är ornerade lösa hällar, i regel av kalksten, som rests framför allt på Gotland. De har sannolikt framställts som minnesstenar. Det man ser är en bildvärld ur myter och sagor. En vanlig figurscen är den som avbildas på frimärkena, en ryttare som välkomnas av en kvinna med dryckeshorn. De äldsta bildstenarna har tillverkats ca 400 år e.Kr., de yngsta är från 1100-talet. Endast ett fåtal bildstenar finns på ursprunglig plats på gravfälten. De flesta finns på gotländska museer.

Åtta gudasagor i en mapp

De åtta frimärksblock som samlats i Nordenfoldern har följande teman:
Danmark: Heimdal och Gefion, Sverige: Möte i Valhall, Norge: Njord och Balder, Finland: Luonnotar, Åland: Fenja och Menja, Grönland: Månmannen och norrskenet, Island: Oden och Sleipner, Färöarna: Tor och Ran.

Kristina Anshelm har formgivit frimärksblocket Möte i Valhall, som består av ett collage av motiv från olika gotländska bildstenar. Gustav Malmfors har stått för typografin. Lars Sjööblom har graverat frimärkena som är tryckta i en kombination av en färg ståltryck och fyrfärgsoffset. De två frimärkena har valören 10 kronor, portot för 1:a klass Utrikes brev.

Pressmeddelande från Posten

[2004-03-25]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: red@hallekiskuriren.nu