--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Långa samtal till mamma – då gäller den fasta telefonen

När svenskarna ska ringa långa samtal eller samtal till myndigheter, då använder de den fasta telefonen. De privata långsamtalen går ofta till – mamma. Det visar en ny Telia-undersökning om svenskarnas telefonvanor.

När svenskarna ska ringa långa samtal använder nio av tio fast telefon. Och när det är dags att ringa en myndighet, väljer tre av fyra den fasta telefonen. Över hälften föredrar den när man ska ringa vänner som man inte träffar så ofta.

– Mobiltelefonen har inte slagit ut den fasta telefonen på samma sätt som e-posten har ersatt brevet, utan telefonerna kompletterar varandra. Detta beror på att kostnaden för hemtelefonen är lägre, men också på att mobilen står för tillgänglighet och samtal på språng, medan den fasta telefonen signalerar att samtalet är viktigt och att man har gott om tid för det, säger Indra Åsander, chef för segment Privat, TeliaSonera Sverige.

Kvinnor ringer oftare långsamtal

De långa samtalen, samtal över 15 minuter, går oftast till en god vän. Det svarar tre av fyra. På andra plats kommer mamma med 53 procent. Kvinnorna ringer mer än männen till mamma (59 jämfört med 45 procent). 25 procent av svenskarna brukar ringa pappa.

Kvinnor ringer också oftare än män långa samtal. 58 procent av kvinnorna och 38 procent av männen ringer flera telefonsamtal i veckan som är längre än 15 minuter. Åtta av tio kvinnor och sex av tio män ringer långsamtal minst en gång i veckan.

Tre av tio skvallrar

När svenskarna pratar i den fasta telefonen under kvällar och helger diskuterar de framför allt saker som har hänt i veckan. Det svarar åtta av tio. 65 procent pratar om familjen och 58 procent om planer för att hitta på något tillsammans. Tre av tio skvallrar om gemensamma bekanta.

Den fasta telefonen är det vanligaste sättet att hålla kontakt med vänner och familj som man inte träffar så ofta. Det anger drygt hälften av de tillfrågade. Därefter kommer e-post med 31 procent och SMS med 11 procent.

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Cint under december 2003.
Antalet respondenter var 1 024.

Pressmeddelande från TeliaSonora

[2004-01-14]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com