--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Svenskt Näringsliv och Svensk Handel kräver lagändringar för att få stopp på bluffakturorna

Med två enkla lagändringar skulle det gå att stoppa de bluffakturor som årligen omsätter flera hundra miljoner kronor och orsakar både irritation och ekonomisk skada: Låt Posten slippa vidarebefordra ofrankerade brev och ändra i lagen om betalningsföreläggande så att det inte går att anmäla företag som vägrar att betala bluffakturorna. Det föreslår Svenskt Näringsliv och Svensk Handel idag vid ett möte med konsumentminister Ann-Christin Nykvist.

Under det senaste året har antalet bluffakturor formligen exploderat på den svenska marknaden. Mellan 20 och 25 miljoner bluffakturor per år skickas till svenska företagare, företagare som av rädsla för att få betalaningsanmärkningar betalar för tjänster de varken beställt eller fått. Hanteringen omsätter drygt en miljard kronor per år och kan fortgå bland annat på grund av otydligheter i rådande lagstiftning.

Men med relativt enkla lagförändringar skulle det gå att hindra att fakturaskojarna från att fortsätta med sin olagliga gärning. Om postlagen (1993:708) i kombination med föreskrifter från Post- och Telestyrelsen, PTS, ändrades och ofrankerade brev istället för att vidarebefordras till adressaten skickades till exempelvis PTS skulle spridandet av bluffakturorna minimeras. Idag kostar dessa ofrankerade brev Posten Sverige AB runt 50 miljoner kronor per år, pengar som fakturaskojarna inte betalar.

I lagen om betalningsföreläggande skulle en enkel regeländring hindra att fakturaskojarna kan hota med betalningsanmärkningar och sämre kreditvärdighet. Det finns idag motsvarande regel vid skadeståndsansvar som handlar om oskäliga ansökningar om konkurs gentemot andra. Med samma regel för betalningsföreläggande skulle skojarna själva bli skyldiga att betala för den skada de åsamkat företag genom att anmäla om betalningsföreläggande.

Christina Wainikka, jurist på Svenskt Näringsliv och verksam i Näringslivets Säkerhetsdelegation, deltar i den diskussion som konsumentminister Ann-Christin Nykvist bjudit in till idag klockan 11-14 angående bluffakturor och modemkapningar.

- De förslag vi presenterar för konsumentministern är både enkla och tydliga och borde vara förhållandevis lätta att genomföra, säger Christina Wainikka, jurist på Svenskt Näringsliv. Näringslivet har i många år uppmärksammat och försökt stoppa den här hanteringen och det är glädjande att allt fler tycks inse problemets vidd och är redo att agera. Hittills har landets småföretagare levt med risken att när som helst drabbas av bluffakturor medan samhället tittat på. Att regeringen nu verkar vara beredd att göra något är därför dubbelt glädjande.

Pressmeddelande från Svenskt Näringsliv

[2004-01-08]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com