--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om
 Bostad
 Jobb

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Läs mer om hur Du kan annonsera i Hällekis Kuriren!

Kulturprogram Götene våren 2004

Vårens kulturprogram för Götene kommun har nu presenterats, och som vanligt bjuder det på ett varierat utbud av programpunkter som säkert tillfredsställer de flesta smakriktningar. Många kommuner har sänkt sina ambitioner på den kulturella sidan på grund av besparingar men i Götene kommun är van vid att röra sig med liten budget inom kulturområdet. Götene har Västra Götalands lägsta kulturanslag per invånare men man har än en gång lyckas göra underverk med de små medel som finns till förfogande och erbjuda ett spännande och intressant kulturprogram under den kommande våren.

"Att ta medicin är inte roligt, men att ha roligt är en bra medicin" Japanskt ordspråk

Johan Stengård, Stephanie Browning.

Än en gång gästs vi av en av Sveriges främsta saxofonister - Johan Stengård. Denna gång kommer han i sällskap med Stephanie Browning från Chicago USA. Stefanie är en underbart duktig sångerska med strålande recensioner från bl.a. Chicago Tribune. Hon har en både kraftfull och behaglig röst. Att hon dessutom har en stark personlig utstrålning gör henne till en unik artist. Detta blir den andra gången som Johan Stengård tar över Stephanie Browning för en serie konserter i Sverige. En stund av det bästa från det stora landet i väst tillsammans med Johan Stengård och pianisten Andreas Landegren med en både svensk och välkänd amerikansk repertoar väntar dem som besöker Holmestad kyrka trettondagen

Holmestads Kyrka tisdag 6/1 kl. 18.00
Entré: 120 kr (20 kr går till Lutherhjälpen)
Ett arrangemang av Götene pastorat i samarbete med Kultur/Fritid.

Carl-Axel Dominique
"Vingt regard sur l´enfant Jesus"

Carl-Axel Dominique är en av världens främsta Messiaentolkare. Messiaens "betraktelser" räknas som en av den moderna musikens mest betydande pianoverk. Att spela det kräver sin tribut. Carl-Axel är en av en handfull pianister välden över som regelbundet tar sig an detta musikaliska kraftprov. I Brunnskyrkan, liksom i Stockholms storkyrka, har han funnit en miljö som inspirerar honom att återvända och upprepa konserten. Första gången han uppträdde här fanns konstnären Anita Esséus i publiken. Hon inspirerades att göra en serie bilder till musiken. Nu kan vi för första gången, i anslutning till konserten, visa dessa i den lokal de en gång skapades.

Brunnskyrkan Söndag 11/1 kl. 17.00
Pris: 120 kr. (Kulturgynnare gratis)
Arrangemanget ges med stöd av Ica Kvatum Götene

Martin Bagge och Corona Artis
Musikaliskt möte mellan två samtida giganter - Bellman och Haydn.

Bellman och Haydn levde och verkade båda i slutet av 1700-talet. Båda har blivit odödliga som konstnärer, men där slutar också likheterna. Medan Haydn rörde sig i de flotta salongerna fanns Bellman oftast bland gatans trashankar. Corona Artis och Martin Bagge bestämde sig att låta de båda mötas. Corona Artis spelar avsnitt ur Haydns Londonsymfonier medan Martin Bagge, en av våra främsta Bellmantolkare, tillfogar myntets andra sida i form av Bellmanska epistlar. En produktion från Musik i Väst.

Brunnssalongen Torsdag 15/1 kl. 19.00
Pris: 100 kr. (Kulturgynnare gratis)
Arrangemanget ges med stöd av Westergyllen AB

Teater Albatross
"I skuggan av hatet växer blommor" berättarteater - "Eldshjulet" film.

Teater Albatross är en av landets mest spännande och kreativa teatergrupper. De har länge arbetat med att gestalta ett av historiens grymmaste kapitel - den nazistiska förintelsen. Denna helkväll ger de en berättarföreställning som lättfattligt till levande musik beskriver Daniels (en trettonårig polsk/judisk pojke) kamp för att överleva kriget. Samtidigt som berättelsen handlar om krigets ohyggliga verklighet, handlar den också om hur han växer upp till en ung man och om hur han möter kärlek och vänskap i en ond värld. Efter paus blir det visning av filmen "Eldshjulet" som är en vacker berättelse om teaterlivets utmaningar, i detta fallet med projektet "Helig" som tog gruppen från polska Kazimierz via Tokalynga (och Götene) till afrikanska Kamerun. Götasalen, Centrumhuset tisdag 3/2 kl. 19.00. Programlängd ca 2 tim 15 min.
Pris: Familj: 120 kr. Vuxen: 80 kr (Kulturgynnare gratis) Enkel servering. Lämplig från ca 13 år.
Arrangemanget ges med stöd av Mästers blommor

Bad Girls
Folkteatern, Göteborg

Det är inte lätt att bli vuxen, och inte heller att vara det! Denna pjäs med manus av Joyce Carol Oates handlar om vårt omättliga behov att bli älskade, att bli sedda som människor i ett allt omänskligare samhälle där steget från kärlek till hat kan bli förödande kort. Men också om att vi, oavsett hur de faktiska omständigheterna ser ut, alltid hoppas på och drömmer om ett lyckligt slut. Föreställningen blev en stor succé då den sattes upp på Folkteaterns caféscen förra våren. Nu kommer den på turné i Västsverige.

Götene folkets park. Fredag 20/2. kl.19.00 Programlängd ca 90 min
Pris: 80 kr. Ungdom 13-19 år: 20 kr. (Kulturgynnare gratis)
Ett arrangemang av Götene Folkets park i samarbete med Kultur/Fritid och s-kvinnors nätverk.

Vi har ju mötts förr
Tema orienten - västvärlden

En av uppgifterna i kulturutbudet är att lyfta fram och diskutera aktuella ämnesområden och vetenskapliga frågeställningar. I det syftet har vi arrangerat annorlunda och uppskattade föreläsningskvällar i Smedjan på Hellekis säteri. En av de mest brännande ämnesområdena i dag är mångkulturperspektivet. Det gäller inte mist relationerna till den muslimska välden. Vårens tema handlar därför om mötet mellan det västerländska och det orientaliska. I spåren efter terrordåd och ökande misstänksamhet känns det mera angeläget än någonsin att ge alternativa perspektiv på islam och den orientaliska kulturen.

Houda Zoubi
Orientalisk afton.

Houda är född i Libanon uppväxt i Syrien och har bott i flera andra arabisktspråkiga länder. Sedan 20 år är hon dock bosatt i Sverige där hon arbetar med mångkulturella verksamheter och organiserar resor till sin hemtrakter. Houda är också en mästerlig matlagare som medverkar i många matmagasin och i TV, där hon bl.a. varit med i populära Tinas matprogram. Houda kommer i sitt föredrag att visa bilder och berätta om arabisk kultur och historia, samt om sina erfarenheter som arabisk invandrare och egen företagare i Sverige. Efter föredraget väntar en väldoftande och smakrik matupplevelse med orientaliska läckerheter.

Smedjan Hellekis Säteri Söndag 22/2 kl.18.00 Programlängd ca 2 tim inkl måltid
Pris: 180 kr Inkl mat (dryck tillkommer) Kulturgynnare 100 kr.
I samarbete med Västergötlands museum, Föreningen Ordfront, Sensus och Kunskapscenter

Al Andalus.
Flamenco möter arabisk musik och dans.

Historien rymmer många möten mellan västerlandet och orienten. Ofta har dessa skett i form av krig och konflikt, men det har också förekommit många mera fredliga mellanmänskliga kontakter. Al Andalus gestaltar ett sådant möte någonstans i de Andalusiska bergen. Med sång, musik och dans delar de med sig av erfarenheter från arabisk och zigensk kultur. Med sin entusiasm, spelglädje och humor bidrar gruppen, som består av 7 musiker och 4 dansare, till ökad förståelse och respekt för dessa kulturer och dess förmåga att berika vår egen. En produktion förmedlad av Musik i Väst.

Folkets Park Tisdag 3/3 kl. 19.00 (Programlängd ca 60 min)
Pris: Fam: 120 kr. Vuxen 80 kr (Kulturgynnare gratis) Lämplig fr. ca 7 år
I samarbete med Sensus Arrangemanget ges med stöd av Solveigs tryckeri Skara

Dick Harrison

Möt den dynamiske historieprofessorn från Lund som berättar om tidiga möten mellan kristna och muslimer och hur detta på olika sätt kommit att berika respektive kulturområden. Dick Harrison har främst forskat kring medeltida förhållanden. Mest känd är han kanske för boken "Stora döden" som handlar digerdödens härjningar. För den fick han Augustpriset i fackboksklassen år 2000. 2002 kom den uppmärksammade "Jarlens sekel" om Birger Jarl. Därefter har han gett ut flera böcker bl.a. en om kakornas historia. Dick Harrison är en mycket färgstark och underhållande föredragshållare.

Smedjan Hellekis Säteri Torsdag 18/3 kl.19.00 Programlängd ca 2 tim inkl måltid
Pris: 180 kr Inkl mat (dryck tillkommer) Kulturgynnare 100 kr.
I samarbete med Västergötlands museum, Föreningen Ordfront, Sensus och Kunskapscenter

Skara Kammarkör
"Hits från 60-talet"

Skara Kammarkörs vårprojekt är låtar från det goda 60-talet. Då skrevs och framfördes många odödliga melodier. Några av dessa såsom t.ex. Blowing in the wind, Silence is golden, Raindrops keep falling on my head, Can´t buy me love m.fl. framför kören under denna konsert. Både gammal som ung känner nog igen de allra flesta melodierna. Skara kammarkör består av ca 30 glada sångare och har som mål att sjunga all slags musik. Förra året sjöngs Mozart´s requiem och nu är det alltså dags för gamla poplåtar från förr. Den kompgrupp som medverkar består av trummor, bas, gitarr och klaviatur. En del sånger sköter kören på egen hand, andra sjunger körens ledare Anders Borg och då "doar" kören.

Brunnssalongen Lundsbrunn Söndag 28/3 kl. 19.00. Programlängd: ca 75 min
Pris: 80 kr (Kulturgynnare gratis)
Arrangemanget ges med stöd av Färgtema, Götene

Karin Starck (sång), Jon Mannikoff (gitarr)
Engelsk renässans- och 1900-talsmusik som följs av visa, jazz och blues.

Ännu en stark sångerska från familjen Starck i Götene! Denna gång är det Karin som står på scen. Karin är sångsolist som går andra året på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har en fyllig och nyansrik röst och sjunger såväl opera och romanser som jazz och blues m.m. I denna konsert tillsammans med gitarristen Jon Mannikoff kommer hon att ge prov på musik av Villa-Lobos, Dowland och Duarte. Efter pausen kommer de att sjunga mera blues och jazzinspirerade låtar. Missa inte tillfället till en härlig musikupplevelse med en ung Götenetjej på väg ut i artistkarriären.

Hjelmsäters gård Onsdagen 14/4 kl. 19.00
Pris: 80 kr (Kulturgynnare gratis) Programlängd ca 1,5 tim (Servering i pausen)
Arrangemanget ges med stöd av ?

Sabbath hela veckan

Klezmer är en musikform som kommer ur den östeuropiska judiska kulturen. Judiska musiker hämtade inspiration från olika folkmusikstilar runt om i Östeuropa, kryddade den med sin egna judiska tradition, och skapade därigenom denna unika och medryckande stil. Det är en musik som kan karaktäriseras som vild, vacker och vemodig. Sabbath hela veckan är Klezmermusikens främsta företrädare i Skandinavien. Bandet har funnits i drygt 10 år och börjar nu nå kultstatus. Förutom uppmärksammade konserter runt hela Europa har de medverkat i flera tv-program och gjort mycket teatermusik bl.a. till Stockholms Stadsteater. Gruppen betår av många skickliga instrumentalister med bred musikalisk bas. Bl.a. dragspelaren Niklas Sundén som blev utnämnd till "årets dragspelare" 2003.

Brunnssalongen Lundsbrunn Torsdag 22/4 kl. 19.00 (Programlängd ca 75 min)
Pris: 120 kr (Kulturgynnare gratis)
Arrangemanget ges med stöd av SEB Götene

Sanna Nielsen

Som 11 åring hamnade hon etta på Svensktoppen med låten "till en fågel" Sedan dess har det hänt mycket i den unga Skånetjejens artistliv. Efter en uppmärksammad medverkan i melodifestivalen 2001 blev hon stamgäst på tv. Sedan blev det landsomfattande turnéer med Christer Sjögren, Tito Beltran och Kalle Moraeus m.fl. Hennes mångsidighet visas att hon förutom schlagerkretsarna även inbjöds av operastjärnan Birgit Nilsson till två makalösa konserter i Birgits hemkyrka varvid hon fick motta en meriterade utmärkelse ur världsstjärnans hand. Sanna är en sångerska som rör sig hemtamt i många olika musikstilar och genrer.

Kinne-Kleva kyrka Lördag 1/5 kl. 19.00 (Programlängd ca 75 min)
Pris: 160 kr (Kulturgynnare 100 kr)
Arrangemanget ges med stöd av Köttex AB

Odehe
Unikt gästspel från Ghana.

Trummor, dans och sång är elementära delar av det kulturellt rika livet i Västafrika och hör samman med varje händelse i det sociala livet. Gruppen Odehe, som grundats av en av Afrikas större musikprofiler Emanuel Gomados från Ghana, är på unikt gästspel i Västsverige. Med sina fascinerande koreografier och arrangemang skapar gruppen, bestående av ett 15 tal sångare, slagverkare och dansare, en föreställning med omisskännlig smak av Afrika. En produktion från Musik i Väst.

Källbyhallen Torsdag 6/5 kl. 19.00 (Programlängd ca 50 min) Från ca 5 år
Pris: Familj: 120 kr Vuxen 80 kr, (Kulturgynnare gratis)
Arrangemanget ges med stöd av Källby Rör AB.

Författarfrukostar

Vi fortsätter vårt unika koncept med guidad promenad, spännande författarpresentationer och god frukostmat. Förra året hade vi tre högintressanta norska författargäster. Detta år är har vi bjudit in två mycket spännande svenska poeter.

Bengt Berg.

Bengt Berg är från Torsby i norra Värmland, där han numera också lever och verkar. Han driver bl.a. Heidruns förlag, samt ett Bok- & Bildcafé med samma namn. Bengt Berg är också verksam som "gårdfarihandlare i nordiskt vemod", och har gjort sig känd som en grav- allvarlig humorist på scenen, en oroväckande underhållare östan om gråt, västan om skratt. Han har givit ut massor av böcker, mest diktsamlingar, och medverkat i radio, TV och i olika arrangemang runt om i Norden. Bengt Berg är den författare som idag tydligast bär den stolta värmländska berättartraditionen vidare.

Samling Parkeringen vid Munkängarna (F.d. Turisthotellet) Lördag 8/5 08.00
Pris: 120 kr (Kulturgynnare 80 kr)
I samarbete med SNF Kinnekullekretsen, Studiefrämjandet och Biblioteket.

Marcus Birro

När Marcus Birro bjuder på poesi är det aldrig trist, torrt och tråkigt. Det är en inspiration, en tröst, ett tips och ett skratt just i det ögonblick du behöver det som bäst. Marcus visar en gång för alla att poesi kan vara hur mycket rock´n roll som helst. Alltsammans levererar han med ungdomlig fräckhet och en charmig självdistans. Han är en språkets riddare och en god representant för den nya generationen i svensk litteratur.

Samling Medelplana Bygdegård. Lördag 15/5 08.00
Pris: 120 kr (Kulturgynnare 80 kr)
I samarbete med SNF Kinnekullekretsen, Studiefrämjandet och Biblioteket.

Programöversikt:

Datum

Tid

Artist

Lokal

Ti 6/1 

18.00 

Stengård/Browning  

Holmestads K:a

Lö 11/1  

17.00  

C-A Dominique

Brunnskyrkan

To 15/1 

19.00  

Bagge/Corona Artis

Brunnssalongen

Ti 3/4  

19.00   

Albatross

Götasalen

Fr 20/2     

19.00   

Folkteatern Bad girls 

Folkets park

Sö 22/2  

18.00    

Houda Zoubi  Orientalisk afton 

Smedjan Hellekis säteri

Ti 3/3  

19.00 

Al Andalus   

Folkets park

To 18/3  

19.00 

Dick Harrison   

Smedjan Hellekis säteri

Sö 28/3   

19.00  

Skara Kammarkör

Brunnssalongen

On 14/4   

19.00   

Karin Starck 

Hjelmsäters gård

To 22/3  

19.00    

Sabbath hela veckan 

Brunnssalongen

Lö 1/5   

19.00  

Sanna Nielsen

Kinne-Kleva Kyrka

To 6/5  

19.00

Odehe Sång och dans från Ghana

Källbyhallen

  8/5  

08.00   

Författarfrukost Bengt Berg 

Munkängarna

Lö 15/5    

08.00 

Författarfrukost Marcus Birro 

Bestorp

Bio

Efter drygt 20 års törnrosasömn har biografen Göta Lejon åter vaknat till liv. Bion finns numera inrymd i Götasalen i Centrumhuset. Vanligen visas film onsdagar och söndagar men det blir ibland även andra tillfällen. Här kan du se bra filmer till ett mycket förmånligt pris. För aktuellt program och mera information om Göta Lejon titta på internet www.gotene.se eller kontakta föreningens ordförande Bengt Kjellberg 0510 - 54 06 47

Konstutställningar
Högklassig konst kan du se på konstföreningens utställningar i Biblioteket Götene.

18/1 - 7/2 Yvonne Swahn, Vänersborg
29/2 - 20/3 Björn Carlén, Åmål
18/4 - 8/5 Björn Kretesen, Stockholm

Öppet: Vernissagedagar 14.00-16.00 (OBS söndag 30/11 13.00 - 16.00)
Övriga dagar som biblioteket

Som medlem i Götene konstförening deltar du i årliga utlottningar, du bidrar också till att stärka bildkonsten vilket är nog så viktigt! Betala 125 kr på PG 83 66 57 - 7 så blir du medlem. Glöm inte uppge namn och adress!

Biljetter

Alla biljetter säljs på Biblioteket i Götene (tel. 0511 - 34 60 80) Ev. överblivna biljetter säljs i anslutning till arrangemangen, med början en timme före programstart. Biljetterna släpps två veckor före arrangemangstillfället. För de som har kulturgynnarkort kan biljetten reserveras under veckan före ordinarie biljettförsäljning. Andra reservationer före biljetterna släpps är inte möjligt. I några fall är antalet platser litet, varför det kan vara klokt att boka biljett i god tid! Barn under 16 år har gratis entré om inte annat anges i denna folder. Ungdom upp till 19 år och studerande med giltigt studentkort får 30 procents rabatt.

Kulturgynnarkort

Med kulturgynnarkortet får du mycket kultur av bästa kvalitet, till ett fantastiskt förmånligt pris! Kortet kostar endast 400 kr (pensionärer 300 kr) och ger dig fria biljetter till de flesta av våra arrangemang under terminen, och dessutom god rabatt till de övriga. För dig som vill berika din vardag med upplevelser utöver det vanliga är detta ett riktigt klipp! Vi kan dock bara sälja 60 kort och de brukar ta slut ganska fort, så det gäller att hålla sig framme tidigt. Som längst säljs korten tills 31/1. Välkommen som kulturgynnare i vår!

Familjearrangemang

Vi tycker det är viktigt att hela familjen ska kunna uppleva bra föreställningar tillsammans utan att det ska behöva kosta skjortan! Därför erbjuder vi några familjeföreställningar då man kan köpa familjebiljett till förmånligt pris. Dessa anges med ett F i foldern.

Funktionshindrad.

Även funktionshindrade ska naturligtvis kunna ta del av kulturarrangemangen. Vi har ju för vana att söka upp annorlunda och spännande miljöer för våra arrangemang, vilket innebär att tillgängligheten ibland kan vara begränsad. Det är inte alltid dessa lokaler är rustade för funktionshinder av olika slag. Skulle du vilja komma på något du tror kan vara svårtillgängligt av något skäl, är du välkommen att ringa Kultur/fritid innan föreställningen, så ska vi försöka hitta lösningar. (tel. 0511 - 34 60 00).

Mera arrangemang.

I denna folder presenteras det planerade utbudet från Kultur/Fritid för hösten 2002. Utöver detta kan det mycket väl hända att det ordnas ett eller annat inslag under löpande säsong. Information kommer i så fall att delges lokalpressen samt finnas på Biblioteket och vår hemsida www.gotene.se/kultur. Det förekommer naturligtvis också många evenemang som arrangeras av andra. Kolla gärna på turistbyråns evenemangskalender www.lidkoping.se/turist

Vi ger dig chansen att vidga dina vyer och berika din vardag! Kultur kan vara dynamisk, fantasifull och högklassig även i en liten landsbygdskommun!
Pröva själv - Besök våra arrangemang under våren.

[2003-12-02]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com