--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om

Sparåtgärder försämrar servicen

För oss vanliga "Svensson" verkar det helt orimligt att ta bort all service från småorterna för att koncentrera den till "den stora" tätorten, det för oundvikligen med sig ett ökat resande, större negativ miljöpåverkan och en fördyring när det gäller bl.a. utökad färdtjänst, uttagande av ledig tid på arbetet m.m. Allt bara för att transportera sig ner till tätorten för att nå tandläkare, distriktssköterska m.m.

Den senaste "råsopen" som primärvård och landsting delat ut är att man troligen kommer att lägga ner folktandvården i Hällekis, Källby, Kvänum, Falköping och Hova samt ta bort distriktssköterskan i Källby, Hällekis och Lundsbrunn. Den "smockan" kan golva även de mest härdade.

Besparingen man sägs göra på att centralisera distriktssköterskan till Götene skall vara runt en halvmiljon kronor, vilket i detta sammanhang väl får ses som en relativt liten summa om man ställer det i relation till den kostnad kommunmedborgarna får betala för att ta sig ner till Götene. Har man överhuvud tagit räknat med vad t.ex. kostnaden för en väsentligt utökad färdtjänst med anledning av detta kommer att gå på?

Som grädde på moset finns det även besparingskrav som kan medföra att hela vårdcentraler kommer att läggas ned, och tas sen akutsjukvården bort från lasarettet i Lidköping så får man innerligen hoppas att man inte blir i akut behov av någon vård. Även den omstridda ambulansen i Götene verkar leva på lånad tid, enligt utsago är den tiden troligen ute nästa år.

Alla kommuninnevånare varken kan eller vill bo i centralorten men som likvärdiga skattebetalare anser de sig ha rätt till samma service, även om de har valt att bo på landsbygden eller i en mindre ort. Om servicen försämras ytterligare är det kanske dags att tänka över skattesystemet, varför skall vi betala lika skatt när vi inte har samma möjlighet till service. Det kämpades länge för att få bort klasskillnaderna i landet men det ser ut som om den tiden är på väg tillbaka. Det finns fortfarande de som är kvar i livet som med klarhet minns när de fick stå med mössan i hand och buga när "patron" åkte genom byn. Det var de som byggde upp vår välfärd och som nu på gamla dar smärtsamt får se den raseras, hur känns det för dom att veta att deras ansträngningar var förgäves och deras arbete föga värt, inte ens värt så mycket som rätten till en god service och en trygg ålderdom.

När jag ändå är igång kan jag lika väl nämna skolan, vad är det för skola där elever sitter i korridoren eller med hörselskydd på sig för att ha en chans att koncentrera sig på ett arbete. Vad är det för skola som talar om att dra ner ett glas mjölk och ett äpple till halva ransonen om dagen. Vad är det för skola som tappat all form av auktoritet där elever misshandlas och trakasseras utan någon reagerar. Och var det för skola som ständigt lever med hot om besparingar och neddragningar och där lärarna inte alltid har den kompetens som krävs. Vad är det som händer? Det är dessa små telningar som är vårt lands framtid, det är dom som framöver skall leda vårt land. Skall då inte alla resurser satsas på att ge dom en så god utbildning som möjligt eller är tanken så att vi även på denna front skall gå tillbaka i tiden och hämta makteliten från överklassens fina internatskolor. Är verkligen demokratin i dagen Sverige så demokratisk som man vill hävda?

Som infödd Skaraborgare har jag alltid varit klart skeptisk till "försöket" med storlänet, detta försök blev av någon anledning permanent, hade folket fått säga sin mening genom en folkomröstning hade vi nog ganska snart levt i vårt gamla Skaraborgs län. Rätta mig om jag har fel, men är det inte efter sammanslagningen till ett storlän som det började gå utför med all service i vår landbygd.

- Var tar alla pengar vägen? Det är frågan de flesta ställer sig i denna tid, och det gäller inte bara vård och omsorg utan tycks vara en epidemi som sprider sig med rasande fart över hela vårt land och drabbar all form av verksamhet. Hittas inte vaccinet snart som botar denna farsot finns det stor risk för att hela det en gång så välmående riket Sverige står på avgrundens rand.

Ärade samhällsmedborgare, nu är det dags att säga ifrån, och det på skarpen, visa de tillsynes mindre vetande beslutsfattarna att vi har fått nog av försämringar och obefogade besparingar. Ställ krav på politikerna att företräda folkets vilja och kämpa för den. För det är av oss de är tillsatta och det är vår lagliga rätt att genom demokratiska val ta makten ifrån dom om de inte uppfyller folkets samstämmiga önskemål.

Värna om landsbygden, värna om de gamla som var med och byggde landet, värna om den uppväxande generationen och låt oss alla åter få en tro på framtiden i det land som kallas Sverige och som "tronar på minnet från fornstora dar". Det tog generationer att bygga upp välfärden men endast några få år för att rasera den.

Vilka bär ansvaret?

Pix

[ 2003-09-26 ]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com