Infrastrukturen i Västra Götaland är i stort behov av förbättringar. De investeringar som föreslås av Banverket och Vägverket är för små och kommer för sent.
- Både region- och kommunföreträdare är eniga om vilka åtgärder som måste genomföras i första hand, säger Kent Johansson, ordförande i Beredningsgruppen för regionutveckling.
De mest akuta investeringsbehoven i väg- och järnvägsnätet presenteras för infrastrukturminister Ulrika Messing när hon idag besöker Västra Götalandsregionen för att diskutera tillväxt och infrastruktur.
- De statliga investeringar som föreslås för perioden 2004-2015 är helt otillräckliga.
Risken är att tillväxten stryps om inte satsningarna på vägar och järnvägar ökas inom rimlig tid, konstaterar Jan-Erik Wallin, vice ordförande i Beredningsgruppen för regionutveckling.
Västra Götalandsregionen är den region som har den snabbaste tillväxten och de största godsflödena. Detta ställer krav på en fungerande infrastruktur där väg- och järnvägar samverkar med flyget och sjöfarten.
- Regionen är beredd att aktivt medverka för att få igång strategiska projekt men staten måste också ta sitt ansvar, säger Leif Blomqvist, regionråd och ordförande i Västtrafik.
Prioriterade vägprojekt:
- E6 - Förutsätts byggas ut enligt riksdagens tidigare beslut, vilket innebär att den ska vara klar 2007.
- Rv 45 - Kapaciteten måste förbättras på större delen av sträckningen men behovet är särskilt akut i Göta Älvdalen. Delen mellan Nol och Nödinge behöver starta senast 2006. Här är det nödvändigt med en samordnad väg- och järnvägssatsning.
- E20 - Kapaciteten måste förbättras på flera sträckor. Delen Lundsbrunn-Holmestad med Götenekrysset har hög prioritet. Förskottering är aktuell för att tidigarelägga byggstarten. Vägverkets förslag innebär att projektet kan komma igång tidigast 2008.
- Rv 40 - Vägen mellan Borås och Ulricehamn behöver byggas ut och avsnittet mellan Borås/Brämhult och Rångedala måste få en högre prioritet. Enligt Vägverkets förslag kan utbyggnaden starta tidigast 2008.
Prioriterade järnvägsprojekt:
- Göta Älvdalen, den s.k. Norge/Vänernbanan - Det nuvarande enkelspåret är en flaskhals för både gods- och persontrafik. Järnvägsutbyggnaden på sträckan Prässebo-Hede behöver komma igång 2004 för att inte försena en samordnad utbyggnad av väg och järnväg mellan Nol och Nödinge, med start 2006.
- Västlänken - Säckstationen måste byggas bort för att lösa kapacitetsproblemen i Göteborg. Byggstart bör ske 2008. Projektet finns inte ens med i Banverkets förslag.
- Götalandsbanan (Göteborg-Jönköping-Stockholm) - Utbyggnaden behöver tidigareläggas och i en första etapp genom ett dubbelspår mellan Mölnlycke och Rävlanda ge Landvetter flygplats en järnvägsanknytning. Banverkets förslag innebär byggstart tidigast 2014. Då skulle man kunna åka tåg till Landvetter flygplats först runt 2020.
- Västra Stambanan - Sträckan mellan Alingsås och Göteborg är överbelastad. Det är nödvändigt att påskynda utbyggnaden av ytterligare spårkapacitet mellan Aspen och Floda. I Banverkets förslag sker byggstarten tidigast 2010 medan regionen anser att den behöver påbörjas senast 2007.
Särskilt utpekade projekt i Göteborg och bidrag till tåg och spårvagnar:
- Regeringen har anvisat vissa medel för utbyggnad av vägnätet i Göteborg för att avlasta Tingstadstunneln med anslutningar, genom en partihallsförbindelse och en älvförbindelse. Regional medfinansiering förutsätts. Kostnaderna för projekten blir troligen betydligt högre än enligt tidigare beräkningar. Partihallsförbindelsen, som är en del i paketet, ger i sig stora förbättringar och bör kunna byggstarta 2005.
- Banverkets ursprungliga förslag till bidrag till Västtrafik för inköp av tåg har nu kraftigt reducerats. Bidraget till inköp av spårvagnar har också minskat. Detta innebär stora problem för kollektivtrafiken.
Pressmeddelande från Regionutvecklingssekretariatet
[ 2003-08-31 ]