--   E-POST: info@hallekis.com   --   Lokala nyheter från Hällekis och Kinnekullebygden

Arkiv
Köp och Sälj
Insändare
 IT-nytt
 Kultur
 Tyck till
 Bilder
 Vintips
 Sök i HK
 Vädersidan
 Om

Balladen om Jarl Birger spelas i historisk miljö

Leif Olson funderar på en scen.
För andra året i rad regisserar och producerar Leif Olson pjäsen "Balladen om Jarl Birger" skriven av Gunder Andersson, denna sommar nyuppförs den på Hönsäters slott i Hällekis. Slottet har för övrigt viss historisk anknytning till verklighetens Jarl Birger då hans barnbarn, Magnus Eriksson, under 1200-talet var ägare till gården, som då förmodligen inte var mer än en liten oansenlig bondgård i utmarkerna av maktens boningar, kanske en utpost till det mäktiga Gum.

Hönsäters Slott, i dag privatägt
Att spelet nu nyuppsätts beror bl.a. på allmänhetens stora intresse, många som missade spelet i fjol har efterfrågat en uppföljning, även skådespelarna blev förtjusta i pjäsen och ville gärna spela den igen.

Namnet Hönsäter är troligen sammansatt av ordet Hön, som skall ha varit
Drottning Katarina (Ing-Marie Dahlgren), Jarl Birger (Dag Högrell) och Folke Hirdman (Sten-Inge Larsson).
en av asarna samt ordet säter som står för sätes- eller utmarksgård. Den mest berömde av Hönsäters alla ägare var troligen Harald Stake som föddes på gården 1598. Hans liv och leverne i direkt närhet till kung och makttoppen i landet är en spännande historia som bara den är värd en egen pjäs. Stakes prestation var enastående med tanke på att han inte var skolad och varken kunde läsa eller skriva.
En av de utmärkta spelplatserna.
Han dog den 28 september 1677 på sin gård Hönsäter efter ett otroligt innehållsrikt och spännande liv. Du kan läsa mer om Harald Stake på Turistportal Kinnekulle.

I dag ägs Hönsäter av Elisabeth Bodén och Björn Karlsson, deras firma Hamrehus köper upp liknande ställen runt om i landet och restaurerar dessa för att senare hyras ut. Hönsäter har nu under tre års tid
Övning i stridsteknik mellan Håkan Larsson och "Jarl Birger".
renoverats både in- och utvändigt, men ännu återstår en hel del arbete innan allt är klart. Bland annat skall murar, ostkällare och eventuellhet även ladugården genomgå renovering. Hönsäter kommer inte att hyras ut utan blir deras privata bostad men 35 bäddar finns för uthyrning i flyglar och i den gamla kamrersbostaden.

Till Hönsäter hör även
En dialog ur spelet mellan Joar Blå och drottning Katarina.
ett intakt stall med spiltor och sadelkammare, ett minne från forna dagars glansperioder samt den gamla kringbyggda ladugården där en stor del av spelets olika scener kommer att utspelas.

Tio föreställningar av det historiska spelet om Jarl Birger kommer det att bli på Hönsäter med start den 19 juli. Publiken kommer under spelets
Ingången till ladan
gång att förflytta sig ett antal gånger runt till olika spelplatser på gården. Det finns enligt Leif Olson många utmärkta platser med bra akustik, så några tekniska hjälpmedel lär inte behövas.

Några av scenerna kommer att utspelas sig inne i den gamla ladan, som med sina kraftiga takbjälkar nästan ser ut som en hall i ett vikingahus. Om vädret skulle bli dåligt finns det möjlighet att genomföra hela föreställningen inne i denna lada.

Diskussion kring rekvisita
Manuset till pjäsen är skrivit av sportjournalisten Gunder Andersson som Leif Olson träffade för några år sedan på Filmfestivalen i Göteborg. Då Leif läste igenom pjäsen fattade han direkt tycke för den och bestämde sig för att sätta upp spelet "Balladen om Jarl Birger".

Många kanske frågar sig varför den kallas Jarl Birger och inte Birger Jarl som är mer brukligt, enligt Leif beror det på att Jarl inte är något förnamn utan en yrkestitel och det skulle låta lite konstigt att kalla någon för t.ex. för Anita kassörska istället för kassörskan Anita.

Ladan där hela spelet kan genomföras om det blir dåligt väder
Pjäsen är väl historiskt underbyggd och Gunder Andersson har varit grundlig i sina källstudier, men för att det överhuvudtaget skall bli en pjäs så måste hela händelsen dramatiseras. Alla personer som figurerar i pjäsen har dock en motsvarighet i den verkliga historien.

Skådespelarensemblen kommer att bestå av cirka 60 personer med Dag Högrell som årets upplaga av Jarl Birger. Hans motpart i spelet, Holmger Knutsson visade Leif upp en bild på som föreställde hans porträtt på hans gravtäcke som finns på Sko kloster. Holmger dog 1248 och gravtäcket tillverkades på sent 1400-tal, så likheten är väl kanske tveksam när det gått nästan 150 år. Men detta är den enda bild som finns av Holmger Knutsson.

Leif Olson berättar om den magnifika akustiken
I fjol spelades pjäsen på Österängs gård och sågs av omkring 2000 personer. I år har man även anlitat en expert på stridsteknik, Håkan Larsson kommer att träna aktörerna för att få mer realism i stridsscenerna.

Leif Olson talar nästan lyriskt om Hönsäter och de unika spelplatser som finns i omgivningarna, helt obetalbart för en historisk pjäs. Att akustiken sen är extra god är ett plus.

Leif kommer framöver att berätta mer om pjäsen, karaktärerna och dess skådespelare på Hällekis Kurirens nystartade kultursida. Håll utkik!

[2003-05-31]

Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com