Sveriges största vodka - Explorer - kommer i tre nya smaker, Äpple Kardemumma, Apelsin Vanilj och Lingon Blåbär. De nya smakkombinationerna ska ge fler möjligheter för hemmabartendern. Buteljen får samtidigt ny, modernare etikett.
Explorer är Systembolagets mest sålda vodka.1 I över 40 år har den tillhört den absoluta försäljningstoppen, ända sedan lanseringen 1961. God smak, bra pris och att Explorer är en bra bas i groggar och drinkar ligger bakom framgången.
Grogg- och drinkblandning populärt
- Det blir allt mer populärt att blanda groggar och drinkar. Med de tre nya smakkombinationerna vill vi inspirera både hemmabartendern och proffset till att blanda goda groggar på ett enkelt sätt. Det kan räcka med att bara blanda med juice eller en kolsyrad dryck, säger Tatiana Robinson, produktchef på V&S Distillers.
Nytt utseende på klassisk etikett
Explorers klassiska och välkända etikett har fått ett modernare utseende. Fram till 1998 avbildades ett vikingaskepp med sitt röd-vit-randiga segel på etiketten. Därefter försvann skeppet och seglet tog över. Även på den nya, runda etiketten avbildas enbart ett vikingasegel, men det har nu fått en mer framträdande roll.
Äpple Kardemumma (nr 70297/108 kr) finns på Systembolaget den 1 mars. Apelsin Vanilj och Lingon Blåbär kommer den 2 maj. De nya smakerna säljs i 350 ml-butelj. Explorer Gran tas ur sortimentet den 30 april och Explorer Lingon ersätts med Lingon Blåbär den 2 maj.
Fakta: Explorer Vodka
När Explorer Vodka började produceras i slutet av 50-talet var den avsedd för den amerikanska marknaden. Namnet "Viking" var upptaget och då föll valet på det engelska ordet för upptäcktsresande - "Explorer". Men USA var inte redo för den svenska storsatsningen och lanseringen blev ett fiasko. Att flaskan var formgiven av en prins, Sigvard Bernadotte, hjälpte inte.
I Sverige blev Explorer däremot en omedelbar succé när den lanserades 1961. Det var första gången klar sprit lanserades som vodka i stället för brännvin. I över 40 år har Explorer befunnit sig i täten som en av Sveriges mest sålda vodkor. God smak, bra pris och att Explorer är en bra bas i groggar och drinkar, ligger bakom framgången.
Under 2002 sålde Explorer 1,8 miljoner liter på Systembolaget.
De olika smakerna
Alla vodkor i Explorer-serien destilleras av svenskt vete, odlat i Västergötland. Vattnet kommer från Sundsvall där vodkan tillverkas. Samtliga smaker passar bra att blanda med juice eller kolsyrade drycker.
Explorer Vodka har en ren, mjuk och rund smak med en viss sädeskaraktär och med en mild sötma. Explorer lyfter fram andra smaker utan att själv dominera.
Explorer Äpple Kardemumma har en frisk och aromatisk smak av färska äpplen och kryddig kardemumma.
Explorer Lingon Blåbär har en bärig, frisk och något syrlig smak av färska lingon och blåbär med en liten sötma.
Explorer Apelsin Vanilj har en aromatisk, fyllig och mjuk smak av söt apelsin och äkta vanilj.
Fakta: Groggen
Groggen är en svensk klassiker, men ursprunget är engelskt. Enligt sägnen var det amiral Vernon, en av de högsta befälhavarna i Lord Nelsons flotta, som gav namn åt groggen. Det var i mitten av 1700-talet som amiralen, Old Grog kallad efter den tjocka Grogramrock han alltid bar, hamnade i ett stiltjebälte med sitt skepp. Besättningen var i dåligt skick, förråden på upphällningen och risken för myteri uppenbar. Värst av allt: romen var på väg att ta slut. För att dryga ut de dyra dropparna kom amiral Vernon på idén att blanda ut romen med vatten. Matroserna döpte drycken efter sin kapten och groggen var född.
Det är ungefär 100 år sedan groggen började dyka upp i Sverige, på stadshotellen och i de borgerliga salongerna. Punschverandan förvandlades allt oftare i praktiken till groggveranda. Först av alla groggar var mahognygroggen
- eau-de-vie och sockerdricka. Det tog sedan decennier innan nya blandningar dök upp och blev populära, såsom gin och tonic, whisky och soda. När vi en gång lärt oss att uppskatta groggens förtjänster fanns det ingen hejd på vare sig blandningar eller popularitet. På 60-talet blev det populärt att blanda sprit och läskedrycker, som Cuba-Cola och Loranga. Groggen nådde snart in i de svenska hemmen, till tv-soffan, gillestugan, dansbanan och sommarstugan.
Pressmeddelande från Vin & Sprit