Vägvisare klar till länets mest färgstarka kulturmiljöer. Varje år fördelar Länsstyrelsen drygt 20 miljoner kronor av statliga medel till olika miljöer över hela länet. Medlen används för att täcka merkostnader i samband med underhåll och restaurering av såväl fornminnen, kulturlandskap som kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
Vi redovisar ett urval av olika kulturmiljöer i Västra Götalands län som fått del av statliga bidrag. ”Historia för framtiden” heter vår rapportserie, som i text och bild visar ett urval av olika kulturmiljöer i Västra Götalands län som fått del av statliga bidrag.
Under sju teman speglas vårt läns historia genom olika lämningar - alltifrån forntida gravrösen till småstadens träbebyggelse och storstadens betongförorter. Viktiga representanter för stadsbilden eller tidsepoken. Inte minst har industriarvet uppmärksammats på senare år, här finns till exempel Forsviks bruk utanför Karlsborg med anor från medeltiden och Jonsereds fabriker utanför Göteborg från andra hälften av 1800-talet.
Andra exempel på miljöer som fått statligt stöd under senare år är:
- Gravfälten runt Blomsholms herrgård utan för Strömstad
- Gösta Johanssons före detta varv på Orust
- Sexdregas gamla utskänkningslokal utanför Svenljunga
- Hönsäters slott i Hellekis
- Kvarteret Rättvisan i Hjo
- Horns tegelbruk utanför Skövde
- Funkisbiografen Flamman i Göteborg
Syftet med skriften är att uppmärksamma vårt läns mångfacetterade historia och på sätt öka det allmänna intresset för våra kulturmiljöer i länet. Läsaren får inte bara en redogörelse för hur de statliga bidragsmedlen används, utan också en vägvisare till några av länets alla färgstarka kulturmiljöer.
Broschyren finns att läsa som pdf-fil på denna adress: www.o.lst.se/pdf/historiaforframtiden.pdf
Pressmeddelande från Länsstyrelsen