[030202]
TV-serien "Arns rike" filmades på Axevalla hed
Den 31 januari 1208 besegrade en numerärt underlägsen svensk ihopsamlad bondehär den välrustade danska stormaktsarmén i slaget vid Lena (nuvarande Kungslena). Exakt på dagen 795 år senare började Troja Television att på samma plats spela in dokumentärserien "Arns rike", en serie i fem entimmesavsnitt där Jan Guillou skall guida tittarna genom de dramatiska händelserna på 1200-talet då riket Sverige bildades. Denna tid av vår historia vet vi inte så mycket om men Guillou kommer att berätta om de platser som sällan hittas i de vanliga historieböckerna och om hur de historiska händelserna kan ha utspelat sig. Inspelningarna kommer att pågå i 7-8 månader för att sen visas i TV4 näst jul.
Hur kunde västgötarna slå den överlägsna danska armén? Enligt Guillou har hans romanhjälte Arn Magnusson troligen haft en förebild i verkligheten. En eller flera tempelriddare som återvänt från den tidens hårdaste slagfält med kunskap om den senaste militära taktiken och strategin kan vara förklaringen till västgötarnas mirakulösa segrar vid Lena och några år senare även vid Gestilren (1210).
Inspelningarna av slaget vid Lena fortsatte under lördagen ute på Axevalla hed, och även om inspelningsförhållandena var idealiska frös säkert både statister, åskådare och fotografer i den kyliga snålblåsten på heden. I en sänka hade rytteri, fotfolk och bågskyttar samlats för att ta några scener från slaget. Arn manade på de sina när de i vild framryckning jagade dankarna på flykten. Ett flertal kameror filmade stridsscenerna ur olika vinklar, även en radiostyrd helikopter med filmkamera användes för att få en överblick av slagfältet. Även en del åskådare trotsade kylan för att följa inspelningarna på plats.
I seriens olika filmsekvenser medverkar inga skådespelare, däremot skall en mängd statister i medeltida beklädnad levandegöra händelser bl.a. från de historiska slagen. Framförallt kommer slaget vid Gestilren som skall spelas in september att kräva tusentals statister.
Att böckerna om Arn skulle bli den dundersuccé som de blivit i både Sverige, Norge och Danmark, kunde varken Guillou eller förläggare ens drömma om. Enbart i Sverige har böckerna sålts i två miljoner exemplar. Turismen i "Arn-riket" har slagit alla rekord och den lär med all säkerhet öka ännu mer när TV-serien "Arns rike" är klar och visats på TV. Någon gång i framtiden kan Arn-trilogin kanske även bli biofilm, ett filmbolag har köpt rättigheterna men det behövs runt en kvarts miljard för att filmen skall bli verklighet.
Guillou har med sina böcker om Arn väckt ett slumrande historiskt intresse till liv hos den svenska befolkningen, och trots att Arn är en fiktiv person ser det ut som om han har blivit den historiska hjältefigur som vårt land saknat. Kan man sen genom forskning även få tag på Arns verkliga förebild (han kan ligga begravd i Forshems kyrka?) så kan även Sverige få en konkret forntida bragdman att bygga sin historia kring när landet bildades.
Det näst intill ofattbara intresse som Guillou skapat kring Skaraborg och Västergötland är något som inte finns motsvarighet till i landets historia, om ens i hela världen. Han har med böckerna om Arn gjort mer än någon annan lyckats med för traktens turism och uppmärksamhet och verkligen placerat Skaraborg på den historiska kartan. Få tvivlar väl i dag på att det var här riket Sverige bildades under dramatiska omständigheter i början på 1200-talet. Vi ser med spänning fram mot när TV-serien "Arns rike" skall sändas på TV, en given succé långt innan den visats.
|