I går kväll var det kommunfullmäktigemöte i Centrumhuset i Götene, och för första gången fick även "vanliga" kommunmedborgare delta i diskussionerna. Debattämnet för kvällen var turismen.
Men innan man kom till debatten så fanns några beslutsärenden på programmet, bl.a. förslaget om medborgarförslag, kommuninnevånarnas rätt till att lämna in förslag och
tala i kommunfullmäktige. Förslaget röstades igenom och kommer förhoppningsvis att vitalisera fullmäktige samt stärka och förnya demokratin i kommunen. Det är nu fritt fram att lämna in förslag till fullmäktigemötet den 24 februari, men det måste vara inlämnat senast två veckor innan mötet. Vissa regler finns dock för hur ett förslag skall vara utformat.
Kvällen gick vidare med att Charlotte Backman och Göran Cornelius informerade om turismens mål och förutsättningar. Turism är världens mest snabbast växande näring och har så varit i mer än 50 år, tillväxten ligger på 6-7 % årligen. För att hänga med i utvecklingen och dra nytta av turismen gäller det att ha en väl utvecklad plan för hur man skall gå till väga samt se till att turisterna har ett brett och intressant utbud att välja på när de kommer till bygden.
Det gäller att ha några stora "dragare", besöksmål som lockar till sig stora mängder turister vilket i förlängningen sen även gynnar resten av bygden, Göteborg har sitt Liseberg, Borås sin djurpark, Skara har Jula o.s.v. Viktigt är även att det finns övernattningsmöjligheter så att de stannar kvar i området, i dag saknas ca 50% turistboende i området.
Innan debatten om turismen började tog man ett kort avbrott för kaffe och tårta. Det var åtskilliga som hörsammat kallelsen till detta möte, över 100 personer hade samlats i
Sessionssalen men då är även ledamöterna inräknade.
Först ut i talarstolen i fullmäktigedebatten om turism var Hans Bergstedt och han liksom de flesta av de efterföljande talarna prisade förslaget om en amfiteater i Cementas gamla stenbrott på Kinnekulle. Denna anläggning anser man ha ytterst stor potential och kan vara den "dragare" och "megaanläggning" som Kinnekulle behöver för att locka de riktigt stora skarorna till området. Paralleller kan dras med amfiteatern Dalhalla vid Siljan som har utvecklats till en riktig turistmagnet med ett 40-tal föreställningar om året och upp till 1000 besökare om dagen under turistsäsongen. Amfiteatern på Kinnekulle anses ha ännu bättre förutsättningar då den bl.a. ligger i en synnerligen vacker historisk miljö med en videunderlig utsikt över Vänern och Kålland med Läckö i horisonten. Överlag anses nog amfiteatern ha förutsättningar att bli ett riktigt lyft för kommunen både när det gäller besökare och klirr i kassan hos de olika näringsidkarna, inte minst inom hotell- och restaurangbranschen.
Övriga idéer och förslag som kom upp i debatten var bl.a. återupptagande av projektet med en besöksanläggning i Husaby, den så kallade "Porten till Kinnekulle" som lades
ner för ett antal år sedan efter massiv kritik. Planer på att återuppbygga Turisthotellet i Råbäck, informera mer om sevärdheter i Lundsbrunn som ansågs ha kommit i skymundan, fler bostäder för turister och ortsbefolkning, bättre tillfartsvägar framförallt söderifrån och ett kontroversiellt förslag att göra om "Kinnekullegården" till casino.
Det finns många bra förslag som skulle kunna genomföras för att främja turismen i Kinnekulleområdet och genom åren har det även gjorts en hel del, bl.a. byggandet av Kinnekullegården, återuppbyggnad av utsiktstornet efter den ödeläggande branden, vikingaskeppet Sigrid Storråda, Lundsbrunns golfbana, Falkängens Hantverkscentrum för att nämna några. Så satsning på turismen menade några inte var något nytt påfund utan något som man arbetat med under åtskilliga år, dessvärre har satsningarna de senaste åren varit dåliga och förbättring fordras.
Men var skaffar man 40 miljoner till en amfiteater och vad kostar ett nytt turisthotell, någon kommunal budget för liknade projekt går inte att ha då all annan verksamhet måste prioriteras, vård, omsorg, skola mm. Enda chansen är privata sponsorer, bidrag från olika instanser och mängder av ideellt arbete om några projekt överhuvudtaget skall kunna genomföras. Med tanke på vilka intäkter turisterna genererar vore det kanske mer rimligt om det fanns en statlig eller regional budget för satsningar som främjar turismen.
Skall man göra en kortfattad summering av alla talare så är de rörande överens om att Kinnekulle är områdets pärla och har stor potential att utvecklas vidare frågan är bara vad man skall satsa på och hur man ekonomiskt skall lösa detta.