E-POST: info@hallekiskuriren.nu   www.hallekiskuriren.nu










[030124]
Förslag på åtgärder för 3,3 miljarder - men mer behövs för att tillgodose behoven

Västra Götalandsregionen presenterade på tisdagen förslaget till hur det regionala vägnätet och kollektivtrafiken ska utvecklas de kommande tolv åren.

Planförslaget innehåller åtgärder för drygt 3,3 miljarder kronor för bättre vägar, ökad trafiksäkerhet och förbättringar i kollektivtrafiken. Planen skickas nu på remiss till en rad instanser i Västra Götaland.

Det är den första investeringsplanen som Västra Götalandsregionen lägger fram, sedan regionbildningen för fyra år sedan. Tidigare gjordes planerna av länsstyrelsen.

- I och med att Västra Götalandsregionen tagit över ansvaret för planeringen, får de här viktiga frågorna en demokratisk behandling och förankring. Därför är det också viktigt att vi kan se Västra Götaland som en helhet och hålla ihop för att få till stånd det vi vill åstadkomma, säger Kent Johansson, ordförande i Beredningsgruppen för regionutveckling, där både regionen och kommunerna är representerade.

Exakt hur mycket pengar Västra Götaland får för insatser i trafikens infrastruktur för åren 2004-2015, avgörs av regeringen i höst. Innan dess ska en rad olika lokala och regionala intressenter - kommuner, trafikverken, myndigheter, intresseorganisationer m fl - säga sitt om både den investeringsplan som Västra Götalandsregionen presenterat för och om de planer som Vägverket och Banverket nyligen la fram.

Att behoven i Västra Götaland är bra mycket större än vad det i dagsläget finns pengar till står klart.

- Flera regionala vägar har stora trafikflöden, samtidigt som standarden är långt sämre än vad som kan anses vara acceptabelt med tanke på trafiksäkerheten. Som exempel kan nämnas vägarna 27 mot Borås, 44 mellan Uddevalla och Götene och 49:an från Skara via Skövde och vidare mot Örebro, säger Jan-Erik Wallin, kommunalråd i Vara och 1:e vice ordförande i Beredningsgruppen för regionutveckling.

Förslag på tre nivåer

Den regionala investeringsplanen innehåller - enligt regeringens direktiv - förslag till åtgärder på tre nivåer: 50, 100 respektive 150 procent.

- Naturligtvis ökar möjligheterna att bygga en säker och ändamålsenlig transportinfrastruktur om vi skulle få igenom 150-procentsnivån med nästan fem miljarder kronor, men även den nivån kräver starka prioriteringar, konstaterar Kent Johansson.

Det 100-procentsalternativ som presenterades, innehåller väginvesteringarna 37 objekt för totalt nästan 2,5 miljarder kronor, alltså tre fjärdedelar av totalramen. Viktiga utgångspunkter här är att förbättra tillgängligheten till större arbetsmarknader samt till Landvetter flygplats och Göteborgs hamn.

Riktade trafiksäkerhetsåtgärder finns också med i planen och avser exempelvis att bygga om korsningar och insatser för oskyddade trafikanter.

Bidrag till kollektivtrafikanläggningar handlar bland annat om att ge bidrag till trafikterminaler och hållplatser, cykel- och pendelparkeringar och annat som stärker kollektivtrafiken och gör den attraktiv i förhållande till att resa med den egna bilen.

- Även Banverkets plan för investeringar i järnvägar har stor betydelse för kollektivtrafikens utvecklingsmöjligheter, där dagens bristande spårkapacitet runt Göteborg är ett av de största hindren, säger Leif Blomqvist, regionråd med ansvar för infrastrukturfrågor och tillika ordförande i kollektivtrafikbolaget Västtrafik.

Nytt arbetssätt med planen

Till grund för arbetet med investeringsplanen ligger den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland. Den togs fram i samverkan med många olika parter, och anger bland annat att infrastrukturen för transportsystemet är en avgörande fråga för tillväxt och utveckling.

Under arbetet med investeringsplanen har Västra Götalandsregionen haft ambitionen att berörda parter också ska ha möjlighet till insyn och påverkansmöjligheter i arbetet.

- Att Västra Götalandsregionen tagit över ansvaret för planeringen från staten har för kommunerna i Västra Götaland inneburit nya möjligheter att medverka i planeringen och på lika villkor delta i beslutsprocessen, säger Jan-Erik Wallin.

- När infrastrukturen ingår i en helhet får vi också bättre möjligheter att diskutera utbyggnaderna ihop med andra viktiga framtidsfrågor, till exempel tillgång till vidgade arbetsmarknader och utbildning, säger Kent Johansson.

Som underlag för planen har också en rad särskilda analyser och utredningar gjorts på viktiga områden. Bland annat har funktionshindrades tillgänglighet till transportsystemet studerats, liksom jämställdhetsperspektiv på transportsystemet och infrastrukturen och dess miljöpåverkan.

Synpunkter välkomnas

Nu går alltså förslaget på remiss. Synpunkter ska vara inne senast den 28 april. Därefter ska synpunkterna behandlas i Beredningsgruppen för regionutveckling och i regionstyrelsen. Regionfullmäktige fastställer det förslag som ska skickas till regeringen.

Under hösten 2003 bestämmer sedan regeringen de definitiva planeringsramarna - dvs pengatilldelningen - för varje region/län. Därefter fastställer regionfullmäktige den regionala infrastrukturplanen för Västra Götaland för perioden 2004-2015.

Pressmeddelande från Västra Götalands regionen

Design och kodning © Sjöö:s WEBBFIX