E-POST: info@hallekiskuriren.nu   www.hallekiskuriren.nu










[030120]
Miljöruta vecka 4 - Energispartips 2

Hur ska man sänka värmekostnader i huset?
I ett genomsnittligt villahushåll åtgår 60% av energin man köper in till uppvärmning, 20% till tappvarmvatten och 20% till hushållsel.

Husets värmebehov styrs i hög grad av husets konstruktion (t ex isolering, täthet mot drag, storlek), men även av dess läge (t ex vindskyddat eller i öppen terräng). Husets värmebehov (effektbehov) mäts i Watt per grad temperaturskillnad mellan ute- och inomhustemperatur och brukar ligga mellan 150 - 230 W/°C.

Det betyder att en villa med ett värmebehov på 200 W/°C kräver 6000 W i timmen för att hålla 20° inomhustemperatur vid -10°C utomhustemperatur. 6000 W per timme blir 144 kWh på en dag. Denna energimängd motsvarar ca 19 l olja, 37 kg pellets eller ca 150 l ved. Omräknat i kostnader (cirkapriser): olja: 143 kr, pellets: 80 kr och ved: 38 kr (per dag).

- Bara genom att välja energislag kan man påverka sina energikostnader! Men förutom besparingen man gör i kostanden för energin måste man även ta hänsyn till investeringskostnader, räntor och amorteringar under anläggningens livstid. Ibland kan det vara mest fördelaktig att behålla den gamla pannan och istället isolera vinden eller satsa på en översyn av fönstren och husets vindskydd!

- Den största påverkan på energianvändningen har de boendes vanor! T ex kan en sänkning av inomhustemperaturen med en grad minska energikostnaden för uppvärmningen med 5%.Tänk på att du oftast sover bättre i ett svalare sovrum. Sänk värmen till ca 15 grader när du åker bort en längre tid.

- En dusch om dagen i 20 minuter med ett vattenflöde på 12 liter per minut kostar 3000 kWh om året dvs runt 3000 kr per år om man värmer vattnet med el eller olja och ca 1600 eller 750 kr om man eldar pellets respektive ved! Ett sparmunstycke reducerar kostnaden till hälften! Även en läckande varmvattenkran kan kosta flera hundra kronor/år. Med solfångare duschar man gratis april-oktober!

- Byte av det inre glaset på tvåglasfönster till energiglas spar ca 2000 kWh i ett hus med 20 kvadratmeter fönsteryta och ökar samtidigt komforten med mindre kallras och kallstrålning.

- Installera en styr- och reglerutrustning. Energikostnaderna minskar med ca 10 % samtidigt som komforten ökar. Se över termostaterna så att de fungerar effektivt.

- I många hus kan det vara lönsamt att satsa på en värmepump. Det finns flera typer av värmepumpar, som är lämpade för olika typer av hus.

- Finns kamin eller kakelugn bör den användas så mycket som möjligt.

- Byt ut pannans manuella shunt mot en automatisk. Automatshunten kopplas via en utomhusgivare till pannans reglercentral. På så sätt anpassas husets uppvärmning efter utetemperaturen. För att få en jämn temperatur inomhus är det också viktigt att ha väl fungerande radiatortermostater.

- Ska varmvattenberedaren bytas bör den nya ha låga värmeförluster.

Energirådgivningen kan ge dig mer information och även hjälpa dig med lönsamhetskalkyler!
Du hittar energirådgivningen på centrumhuset, tel 0511 - 34 62 09 och måndag, onsdag och fredag eftermiddag i Energirådhuset i förre detta Vi damer på torget i Götene!

Chris Hellström
Miljö- och energisamordnare
Götene kommun
Miljö- och byggförvaltningen
533 80 Götene
0511/34 62 09
chris.hellstrom@gotene.se

Design och kodning © Sjöö:s WEBBFIX