Artikeln publicerad: 091222
Torsdagens elpris gav miljardvinst för kraftproducenterna



Torsdagens extrema elpris på över 14 kronor per kilowattimme innebar att kraftproducenterna på en enda dag tjänade 1,2 miljarder kronor extra på svenska elkunder. Det framgår av en ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund.

Den svenska kraftmarknaden domineras av de tre kraftbolagen Vattenfall, Fortum och E.ON. Dessa tre äger även de svenska kärnkraftverken tillsammans, i olika konstellationer. Under 2009 har stora delar kärnkraftparken stått stilla, vilket sänkt utbudet av el och höjt priserna.

I och med vinterkylan blev denna situation extrem på eftermiddagen torsdagen den 17 december. För att undvika kollaps i systemet var man tvungen att starta det fåtal gasturbiner som finns för exceptionella lägen. Eftersom det dyraste kraftslaget som används en given timme sätter priset för all el, så skickade detta upp elpriset till dryga 14 kronor per/kWh.

Villaägarnas Riksförbund har låtit konsultföretaget Econ Pöyry räkna på hur mycket kraftbranschen tjänade på detta. Undersökningen visar att kraftproducenterna på en enda dag tjänade 1,2 miljarder extra på den svenska marknaden, och lika mycket till om hänsyn tas till resten av Norden.

– Att kraftproducenterna gör stora vinster på kundernas bekostnad och att de reglerar utbudet av el för att maximera sina vinster är uppenbart sedan länge, men detta är ju rena fantasisummor och det aktualiserar behovet av en politisk översyn av denna icke-fungerande marknad, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarna.

Effektuttaget – alltså hur mycket kunderna använde vid ett givet tillfälle – var på torsdagen den 17 december cirka 2 700 MW högre än samma dag veckan före. Som jämförelse producerar de svenska kärnkraftverken cirka 4 600 MW mindre än vad de hade gjort om alla reaktorer hade producerat maximal effekt.

– Elanvändningen var högre än vanligt på grund av kylan, men långt ifrån extrem. Med normal kapacitet i kärnkraftverken hade vi inte sett någon anmärkningsvärd pristopp. Ökad konkurrens och en skatteväxling där energiskatten sänks för kunderna och istället tas ut från kraftbolagens vinster kan vara ett par av flera åtgärder för att vi ska få rimliga elkostnader, konstaterar Jakob Eliasson.

Pressmeddelande från: Villaägarnas Riksförbund