Artikeln publicerad: 091217
6 av 13 gungor farliga för barn



Varje år skadas många barn så svårt att de tvingas uppsöka akutsjukvård sedan de träffats av en gunga i huvudet. En test som Konsumentverket och danska Sikkerhedsstyrelsen har gjort visar att 6 av 13 testade gungor inte uppfyller säkerhetskraven.

Varje år inträffar i Sverige och Danmark uppskattningsvis 110 olyckor som leder till akutsjukvård på grund av att barn träffats av en gunga i huvudet. Dessa 110 olyckor sker i privata trädgårdar.

Konsumentverket och Sikkerhedsstyrelsen har därför låtit testa 13 gungor för privatbruk för att se vilka det är som uppfyller säkerhetskraven. Resultatet visar att sju av de testade gungorna uppfyllde leksaksstandardens krav för islagskraft medan sex bedömdes som farliga för barn.
De som inte uppfyller kraven är gungor av trä och en stor gondolgunga med ryggstöd av stålrör samt fotstödet i metall på en dubbelgunga.

Överhuvudtaget kan man säga att materialet spelar en större roll än gungans vikt för skaderisken. Hårda material, till exempel trä och stål, utan dämpning ger mycket höga krafter. Till och med gungor som vägde mindre än ett kilo kan kraftigt överstiga gränsvärdet i standarden. Den tyngsta gungan i testet som var en däckgunga vägde nästan 6,5 kilo och gav knappast någon islagskraft på grund av goda stötdämpande egenskaper.

Myndigheterna har krävt åtgärder från företagen för att undanröja riskerna för huvudskador. Några av de farliga gungorna i testet har tagits bort från marknaden medan andra har åtgärdats eller kommer att åtgärdas av respektive tillverkare.

Pressmeddelande från: Konsumentverket