Bättre beredskap vid dammbrott i Göta älv
Ett dammbrott vid Vargön eller Brinkebergskulle skulle medföra stora konsekvenser vid högt vattenstånd i Vänern. Det är en av slutsatserna i den rapport som presenterats som underlag för samordnad beredskapsplanering längs Göta älv.
Riskerna i älven har inte ökat, säger Claes-Olof Brandesten, chef för Dammsäkerhet på Vattenfall. Men vi vill uppfylla de skyldigheter vi har gentemot myndigheter och kommuner. Beredskapsplanering är en del av dammsäkerhetsarbetet.
I egenskap av dammägare har Vattenfall AB och Sjöfartsverket i samarbete med Svenska Kraftnät tagit fram ett underlag för en samordnad beredskapsplanering vid dammbrott i Göta älv. De har gemensamt ansvar för 15 dammar och slussar vid Vänern, Trollhättan och Lilla Edet. Övriga inblandade har varit Länsstyrelsen i Västra Götalands län, kommunerna längs älven och Statens Geotekniska Institut (SGI).
Hur vanliga är dammbrott?
Det är ytterst osannolikt att det skulle ske ett dammbrott med allvarliga konsekvenser vilket grundar sig på internationell statistik, säger Claes-Olof Brandesten.
I Sverige finns 200 stora dammar över 15 meter. Två ras har skett under 1900-talet i Skellefteälven 1943 och i Dalälven 1985.
Med god förståelse kan vi idag bygga och säkra dammar bättre, fortsätter Claes-Olof Brandesten.
Vänerns vattennivå
I april förra året kom Länsstyrelsen och Vattenfall överens om en ändrad tappningsstrategi för Vänern för att förebygga risken för översvämningar längs Göta älv.
Det är angeläget att vi fortsätter tillämpa den tappningsstrategin och samtidigt är upppmärksamma på förändringar i havsvattenståndet, säger Lennart Olofsson, säkerhetsdirektör på Länsstyrelsen.
Planeringsunderlag med kartor och beskrivningar kommer i mitten av december att skickas ut till berörda kommuner för att användas i kommande beredskapsplanering.