Artikeln publicerad: 091126
Bränder i hemmen ökar med 40 procent i december och värst är adventshelgerna



De senaste tre åren har bränderna ökat med nästan 40 procent i genomsnitt under december månad, enligt Trygg-Hansas skadestatistik. Allra mest brinner det under adventshelgerna. Det räcker med en kortare glömska för att branden ska vara ett faktum, men det finns många sätt att skydda sig.

December månad, när adventsljusen tänds, är den månad svenska hem är mest drabbade av bränder. Enligt Trygg-Hansas skadestatistik från de senaste tre åren ökar bränderna med så mycket som 40 procent under julmånaden jämfört med snittet för januari-november. Bränder i hemmen infaller oftast runt helgerna och ökar allra mest kring andra advent då ofta Lucia infaller. Då har det första adventsljuset redan brunnit ner en bit och vaksamheten har troligen blivit mindre.

– Första advent är ett mycket bra tillfälle att se över sin brandutrustning för en säkrare och tryggare jul. Alltför många svenskar har exempelvis gamla batterier i brandvarnaren, säger Leif Eriksson, skadeingenjör på Trygg-Hansa.

Det tar endast ett par minuter för en lägenhet att bli helt övertänd, så varje sekund som du kan spara på att bli varnad i tid är värdefull. Förutom brandvarnare och brandsläckare är en brandfilt ett värdefullt komplement för små brandolyckor, till exempel vid brand i kläder, stekpannor och i sängar.

Brandvarnare på varje våning
Trygg-Hansa rekommenderar en brandvarnare på varje våning, och att brandvarnarens övervakningsområde inte bör överstiga 60 kvadratmeter. Dessutom ska avståndet mellan två brandvarnare inte vara större än 12 meter.

– Brandvarnare och kom-ihåglappar om att släcka brinnande ljus är bra tips för att öka säkerheten i huset eller lägenheten. Det är också en god idé att se över adventsljusstaken, ljusslingor och övriga dekorationer så att de är säkra ur brandsynpunkt, säger Leif Eriksson.

Tips och råd för en tryggare adventstid och en brandsäker jul:

  • Undvik träljusstakar. Använd istället ljusstakar av keramik, glas eller metall.
  • Dekorera inte adventsljusstaken med brännbart material som till exempel torkad mossa, byt ut mot vackra stenar istället.
  • Mossa som du köper i affären är behandlad så att den inte ska kunna brinna, men om du sparat mossa från förra året är brandskyddsmedlet borta.
  • Lämna aldrig ett rum med tända ljus.
  • Det är bättre att kväva ett levande ljus än att blåsa ut lågan för att undvika eldspridning.
  • Ställ inte ljus på TV-apparaten, nära en gardin, eller i en bokhylla.
  • Elljusstake och julgransbelysning ska släckas med strömbrytare eller genom att dra ur sladden ur väggen, skruva inte på glödlamporna. Det kan bli glappkontakt och en gnista bildas som kan antända brännbart material.
  • Kontrollera att brandvarnaren fungerar (byt batteri och dammsug gärna brandvarnaren)
  • Sätt brandvarnaren utanför sovrummen i den väg som ni ska använda för att komma ut i det fria från sovrummen.
  • Placera brandvarnare i taket med 12 meters avstånd från varandra och minst 50 cm till vägg.
  • Brandvarnaren har en begränsad livslängd och bör bytas ut efter 8-10 år.

Pressmeddelande från: Trygg-Hansa