Försörjningskrav vid anhöriginvandring
Regeringen har i dag fattat beslut om en lagrådsremiss som innebär att ett försörjningskrav vid anhöriginvandring införs.
Försörjningskravet är ett villkor för att en utlänning ska beviljas uppehållstillstånd på grund av anknytning till en person i Sverige. Försörjningskravet innebär att personen i Sverige ska ha tillräckliga inkomster för att klara sin egen försörjning och boendekostnad. Det ska dessutom finnas en lämplig bostad för familjen.
I övrigt ändras inte reglerna om anhöriginvandring.
Försörjningskravet ska inte gälla barn och deras föräldrar. Inte heller ska det gälla för svenska medborgare, utlänningar som bott i Sverige i fyra år, flyktingar eller vissa grupper utlänningar som beviljats uppehållstillstånd som skyddsbehövande.
- Försörjningskravet är en tydlig signal om att arbetslinjen gäller även i migrationspolitiken. Det stärker drivkrafterna för arbete för nyanlända. Incitamenten att flytta till de delar av landet där det finns arbete och bostäder blir större. Sverige skiljer i dag också ut sig genom att vara det enda landet i EU som inte har någon form av försörjningskrav vid anhöriginvandring, säger migrationsminister Tobias Billström.
- Den oplanerade anhöriginvandringen innebär stora påfrestningar för både enskilda och samhället. En planerad invandring med ett arbete och en ordnad bostad har uppenbara fördelar. Nyanlända kommer till ett innanförskap och inte till ett utanförskap. Det ger mer ordning och reda i de kommuner som tar ett stort ansvar för mottagandet.
Försörjningskravet vid anhöriginvandring ska träda i kraft 1 april 2010.