Artikeln publicerad: 091112
Tonåringar har fått sämre ekonomi



I genomsnitt har de svenska tonåringarnas inkomster minskat med 150 kronor i månaden sedan 2007. Flickornas inkomster har sjunkit med 17 procent, och pojkarnas med 14 procent.

Detta visar en undersökning som Nordea publicerar idag där cirka 700 13 till 17-åringar fått svara på frågor om sin ekonomi, sin konsumtion och sitt sparande. Motsvarande undersökning gjordes 2007.

- Resultaten visar att även ungdomarnas ekonomi har påverkats av finanskrisen, säger Ingela Gabrielsson, Nordeas privatekonom. Mest kännbart är det för de äldre tonåringarna där till exempel 15-åringen fått se sin ekonomi minska med hela 400 kronor (37 procent).

Den största orsaken till den försämrade ekonomin är att inkomsterna från extrajobb har minskat. Fyra av tio tonåringar som har ett extrajobb idag skulle vilja arbeta mer, och av dem som inte jobbar säger var tredje att det beror på att de inte kan få något jobb.

Samtidigt har ungdomarnas intresse för sparande ökat. En tredjedel av dagens tonåringar anser att det är mycket nödvändigt att spara jämfört med en femtedel 2007. Pojkarnas intresse för sparande har ökat mer än flickornas, även om det fortfarande är fler flickor än pojkar som anser att sparande är viktigt. Det har också skett en förändring i attityden till vad man sparar till.

- Det har skett en halvering av sparande till dyra kläder och skor vilket kan tolkas som att ett större allvar har smugit sig in i synen på konsumtion och vad sparandet ska användas till, säger Ingela Gabrielsson.

Flickor får i genomsnitt en hundralapp mer än pojkar i fickpengar, cirka 640 kronor per månad.

- Månadspengen har knappt ökat alls, i vissa fall har den till och med minskat, säger Ingela Gabrielsson. Även detta speglar den påverkan finanskrisen haft, vare sig familjerna verkligen fått det sämre eller inte. En ökad ekonomisk försiktighet har brett ut sig.

Konsumtionsmönstret ser ut att bestå genom åren. Flickor lägger pengar på fika, kläder och nöjen, medan pojkarna utöver fika och nöjen lägger sina pengar på spel, film och mobilen.

Undersökningen visar också att alltfler tonåringar har ett eget bankkort, 74 procent idag jämfört med 68 procent 2007.

Pressmeddelande från: Nordea