Fira Gustav Adolf med en 100-årsjubilerande bakelse
Till minnet av Gustav II Adolf skapades i slutet av 1800-talet bakelser för att hylla den svenske hjältekonungen på hans dödsdag den 6 november. Själva Gustav Adolfsbakelsen tros ha skapats år 1909, något som betyder att den i år firar 100-årsjubileum. Bakom Gustav Adolfsbakelsen stod till olika delar de tre då välkända Göteborgskonditorerna Arnhult, Bräutigam och Eggers.
Gustav II Adolf grundade Göteborg och i den nationella yran kring invigningen av hans staty på Gustav Adolfs torg 1854 gjordes särskilda karameller och sötsaker. På 1890-talet tillkom även en bakelse med konungens siluett på, något som åren därefter utvecklades till Gustav Adolfsbakelsen.
- Kungafamiljer har länge spelat en tydlig roll för svenska bagare och konditorer. Prinsesstårtan härstammar från våra historiska prinsessor Märtha, Margaretha och Astrid som älskade gräddtårtan med marsipan. Vår nuvarande kung har ännu inte fått någon tårta uppkallad efter sig, han får istället uppmärksamma sin företrädare Gustav II Adolf med en smaskig bakelse den 6 november, säger Martin Lundell, VD på Sveriges bagare & konditorer.
Gustav Adolfsbakelsen känns igen genom Gustav II Adolfs profil. Siluetten som pryder bakelsens topp, är oftast gjord helt i choklad. Innehållet i bakelsen kan variera, mördegs- och sockerkaksbottnar dominerar, men det finns även andra alternativ. Exempelvis, i Göteborg är det vanligt att medaljongen med kungens profil är av vit marsipan, medan man i Stockholm ofta toppar bakelsen med en chokladmedaljong.
Gustav Adolfdagen är en årlig flaggdag i Sverige för att hedra Gustav II Adolf som blev skjuten i dimman på Lützens slagfält just den 6 november 1632.
Fakta Gustav Adolfsbakelse
- Gustav Adolfsbakelsen är en särskild bakelse till minne av Gustav II Adolfs som firas på hans dödsdag den 6 november. (Han dog 1632 i dimman på Lützerns slagfält.)
- Bakelsen tros ha skapats 1909 av konditorn Carl Bräutigam på konditoriet Bräutigams på hörnet Östra Hamngatan/Kungsgatan i Göteborg. Även Arnhult och Eggers anses ha varit delaktiga i skapandet av Gustav Adolfsbakelsen.
- Bakelsen känns igen på en silhuett av Gustav II Adolf som pryder dess topp.
- Bakelsens innehåll kan variera, så även silhuetten, vilken ofta är gjord i marsipan eller choklad.