Artikeln publicerad: 091102
Hästar ger tillväxt och fler arbetstillfällen



Hästen ger oss människor en känsla av frihet, styrka och glädje. För många har hästar blivit en livsstil. Ridning och körning är till för fler än professionella idrottsmän. En miljon svenskar rider, kör eller umgås regelbundet med hästar. Här finns hobbyryttare, amatörkuskar och inte minst en mängd entusiastiska ungdomar. Ridsport är den näst största ungdomsidrotten i Sverige.

Hästnäringen är stor och skapar 28 000 helårsarbeten. Ännu fler svenskar arbetar ideellt för ridsportklubbar, avelsföreningar och andra hästorganisationer.

På landsbygden är hästen ett viktigt djurslag. Många flyttar ut till landet för att hålla på med hästar och vissa orter är starkt beroende av hästnäringen för sin fortsatta utveckling.

Hästarna bidrar också till att hålla landskapet öppet. Tusentals lantbrukare odlar kraft- och stråfoder till landets 285 000 hästar. Hästnäringen är den fjärde största inkomstkällan för jordbruket och är en av förklaringarna till att vi har en levande landsbygd. Det är därför en självklarhet att hästnäringen har en viktig roll i regeringens landsbygdsstrategi.

Inom hästnäringen har vi också ett antal utmaningar framför oss:

  • Vi måste hjälpa nya hästägare som saknar tillräcklig erfarenhet och kunskap om vad det innebär att ha ansvar för en häst. Att förse hästägare och andra intresserade med rätt kompetens är viktigt, inte minst ur ett hästvälfärdsperspektiv.
  • Vi måste bli bättre på att stötta hästföretagare som vill utveckla sina verksamheter. Duktiga och framgångsrika hästföretagare är kanske den största potentialen för en fortsatt tillväxt av näringen. Många företag vill bli mer affärsmässiga, förbättra sin marknadsföring och vässa sina försäljningsstrategier men saknar i dag rätt stöd och nätverk.
  • Bra villkor för avel och uppfödning är en av hästnäringens grundförutsättningar för fortsatta växa. Det är uppfödarna som förser näringen med framtida hästkrafter. Men här har snarare utvecklingen gått åt motsatt håll genom ett antal politiska beslut i Sverige och EU. Hästnäringen är beroende av att svenska uppfödare kan producera sunda och konkurrenskraftiga hästar, vi måste med gemensamma krafter från näringen och myndigheternas sida stötta de svenska uppfödarna.

I höst när Sverige är ordförandeland i EU tar den svenska hästnäringen ett initiativ för att öka samordningen av gemensamma hästpolitiska frågor på EU-nivå. Detta ger oss en möjlighet att visa vad Sverige kan bidra med på det internationella planet och dessutom skapar vi viktiga kontakter med Europa. Svensk hästnäring har många möjligheter och styrkor och dessa ska vi med stolthet lyfta fram.

Pressmeddelande från: / Stefan Johanson, VD Hästnäringens Nationella Stiftelse