Tchadsjön står inför en humanitär katastrof
Krympande vattenresurser hotar människor och deras livsuppehälle - FAO uppmanar till omedelbara insatser. Den humanitära katastrof som har uppenbarats med anledning av den krympande Tchadsjön i centrala Afrika bör omedelbart åtgärdas, säger FAO idag.
Sjön, som är belägen i Kamerun, Tchad, Niger och Nigeria, var en gång i tiden en av världens största sjöar. På grund av de senaste decenniernas klimatvariationer, klimatförändringar och befolkningstrycket, har sjön krympt med 90 procent, från 25 000 kvadratkilometer 1963 till mindre än 1500 kvadratkilometer 2001.
Om sjön fortsätter att krympa i sin nuvarande takt, kan Tchadsjön enligt NASA:s klimatprognoser, vara försvunnen inom tjugo år.
Tillflödet till sjön från de två viktigaste källorna, Chari-och Logonefloderna har minskat avsevärt under de senaste 40 åren. Vid ett möte i Rom presenterades nyligen ett förslag på åtgärder på hur vattenflödet från Oubangui, en av de största bifloderna till Kongofloden, ska kunna avledas till Charisystemet.
För de 30 miljoner människor som bor i området kring Tchadsjön har konkurrensen om vattnet blivit allt hårdare. Den minskade vattenvolymen i sjön och den försämrade produktionskapaciteten i avrinningsområdet har lett till både sociala och ekonomiska konsekvenser, migration och konflikter. Förutom att fiskeproduktionen minskat med cirka 60 procent har det även lett till att betesmarkerna har försämrats. Detta har resulterat i att fodertillgången minskat med upp till 45 procent för 2006, vilket i sin tur har lett till att boskap och biologisk mångfald på vissa platser minskat kraftigt.
"Den humanitära katastrofen som kan bli en följd av den ekologiska katastrofen behöver akuta insatser, säger Parviz Koohafkan, chefen för FAO:s mark- och vattenenhet. "Den tragiska minskningen av Tchadsjön måste stoppas och försörjningen för de miljontals människor som lever i området måste skyddas."
FAO har ett nära samarbete med kommissionen för Tchadsjöns avrinningsområde (LCBC) som grundades 1964. Dess medlämsländer träffas regelbundet för att reglera och kontrollera användningen av vatten och andra naturresurser kring sjön. De söker aktivt nya modeller för adaptiv vattenförvaltning, för att ta hänsyn till traditionella jordbruksmetoder och tillgodose behovet av en tryggad tillgång till mat för befolkningen i regionen. Enligt kommissionen krävs det radikala förändringar i teknik och vattenförvaltning för att öka inflödet av vatten till sjön.