Svenska forskare till Antarktis, säsongen inleds
Nu börjar årets Antarktisforskningssäsong. De forskare och tekniker som ska arbeta vid den svenska stationen Wasa reser under kommande vecka söderut, via Kapstaden i Sydafrika, till Antarktis. Årets forskning inom projektet MARA (Moveable Atmospheric Radar for Antarctica) är en fortsättning på tidigare års jämförelser av atmosfären ovanför Antarktis och ovanför Kiruna. Dessutom kommer insamling till ett zoologiprojekt att ske i området kring Wasa. En forskargrupp ska även arbeta på de subantarktiska öarna med att spåra antibiotikaresistenta tarmbakterier hos fåglar.
Inom atmosfärforskningsprojektet MARA studeras partiklar och vågor i atmosfären och troposfären med hjälp av en stor rörlig atmosfärisk radar (50 meter x 50 meter). Forskningen kan också öka kunskapen om meteorologiska störningar kring Wasa och andra forskningsstationer i området. Projektledare är Sheila Kirkwood, Institutet för rymdforskning i Kiruna.
Hjuldjur (mikroskopiskt små djurplankton) kommer att samlas in för analys av dess utbredning i Antarktis. Hjuldjuren förflyttas lätt med vinden när vattnet de lever i torkar ut, men kan snabbt återhämta sig om de når vatten. Det är därför möjligt att hitta samma art av hjuldjur på flera platser i världen, med ett undantag: Antarktis. Där finns arter som inte förekommer någon annanstans. Frågan är hur det kommer sig att vissa arter som återfunnits i Antarktis även finns på andra platser i världen, medan andra inte gör det? Projektledare är Diego Fontaneto, Naturhistoriska riksmuseet.
På forskningsstationerna Wasa och Svea kommer ett omfattande underhålls- och översynsarbete att ske. Dessutom ska maskinpark och fordon servas och repareras. Forskningsstationen Wasa byggdes på Vestfjella i Dronning Maud Land 1988/89. I närheten ligger den finska stationen Aboa. Svea byggdes under 1987/88 års Antarktisexpedition och är belägen cirka 20 mil från Wasa.
I mitten av november kommer forskare och infektionsläkare att arbeta i fågelkolonier på de subantarktiska öarna. Fåglar har visat sig fungera som värdar för bakterier och virus och provtagningarna kan ge besked om förekomst av antibiotikaresistenta tarmbakterier i olika fågelpopulationer i Antarktis. Projektledare är Jonas Bonnedahl, Länssjukhuset i Kalmar.
Ytterligare forskningsprojekt ska genomföras inom Antarktisforskningsprogrammet SWEDARP 2009/10. I november fortsätter forskningen inom partikelfysikprojektet IceCube på Sydpolen och i februari 2010 påbörjas fjärde säsongen inom det svensk-amerikanska samarbetet Oden Southern Ocean, då isbrytaren Oden går från Antarktis till Sydamerika med bl.a. forskningsprojekt inom maringeologi och partikelfysik ombord. I mars startar det historiskt-arkeologiska LASHIPA-projektet.