Lidköping behöver fler vårdplatser - inte färre
Sjukhusen i Skaraborg har nyligen redovisat en prognos som pekar mot ett underskott på landar på 80 miljoner kronor för samtliga sjukhus. Problemet löser regionen genom att stänga 60 vårdplatser. Allra billigast blir det kanske om man tar bort de kostsamma vårdplatserna helt och hållet?
Har då patienterna blivit så mycket friskare? Nej, neddragningarna görs inte på medicinsk grund. Har sjukvården blivit så mycket effektivare? Nej, läkarna måste ägna allt mer tid åt att jaga vårdplatser i och utanför det egna sjukhuset. Patienter placeras i sjukhuskorridorerna och på avdelningar där de inte alls hör hemma. Många patienter skickas också hem tidigare än vad som är lämpligt. Dessutom minskar de så viktigare marginalerna som måste finnas vid händelse av stora olyckor och andra extraordinära händelser.
I Stockholms län har man idag stora problem på grund av bristen på vårdplatser. Där är både läkare och profession överens om att antalet behöver utökas kraftigt. I hela Västra Götalandsregionen har vi, utifrån folkmängden, lite fler vårdplatser än i Stockholm. Om vi drar ned antalet vårdplatser samtidigt som Stockholm arbetar för att få upp antalet kommer situationen snart att vara den omvända.
Att minska antalet vårdplatser är problematiskt. Bland annat påverkas patientsäkerheten påverkas negativt. Inrapporterade fall av rapporterats av superbakterien VRE är i år tio gånger fler än vad som är normalt för ett helt år. Orsaken bedöms allmänt vara platsbristen inom vården. Att skylla på ekonomin håller inte heller. Efter årtionden av kraftiga nedskärningar i hela landet ökar ändå flera landsting antalet vårdplatser, medan flera andra utreder frågan. I Skaraborg minskas nu antalet vårdplatser istället.
Gynekologavdelning 10 på Lidköpings sjukhus är en avdelning som drabbas av de kommande nedskärningarna. Där avser man att halvera antalet platser från tio till fem. Är det en tillfällighet att det är kvinnosjukvården som först får stryk?
Medicinavdelningen i Lidköping har tidigare bantats genom att man helt sonika låtit bli att öppna upp avdelningen igen efter semestern. Detta är ett exempel på smygneddragning som vi tidigare sett på andra håll i regionen. Sjukvårdspartiet vill se fler vårdplatser - inte färre. Därför öronmärker vi, i vårt budgetförslag, 90 miljoner kronor under 2010 och 100 miljoner kronor 2011 för en satsning på just fler vårdplatser. Socialdemokraterna, centern och folkpartiet - som idag styr Västra Götalandsregionen - gör dessvärre inte samma prioritering.
Billy Bertilsson
Sjukvårdspartiet i Skaraborg