Gammal sjukdom med ny spridning
En tredjedel av världens befolkning är smittad av tuberkulos. I skuggan av svininfluensan står vi inför en verklig pandemi som kräver åtgärder. Läkare Utan Gränser arrangerar i dag ett internationellt seminarium för att belysa behovet av mer forskning.
Varje dag dör över 4000 människor till följd av tbc. Över nio miljoner människor insjuknar årligen. För att belysa den allvarliga situationen lanserar Läkare Utan Gränser rapporten "Cough up for tb!". I rapporten beskrivs behoven av bättre diagnosmetoder och effektivare mediciner för behandling av tbc.
- Det behövs mer forskning eftersom dagens teknik är gammeldags och motsvarar inte dagens behov. En sak som är viktig är att det är väldigt svårt att diagnosticera sjukdomen hos barn och hiv-smittade. Det har lett till den ökning av smittspridningen man ser i dag, säger infektionsläkaren PehrOlov Pehrson från Läkare Utan Gränser.
Läkare Utan Gränser ser ett ökat antal svårbehandlade fall av tbc i sina projekt i Östeuropa, Asien och Afrika söder om Sahara. Enligt siffror från Världshälsoorganisationen, WHO, konstateras över en halv miljon nya fall av tbc varje år.
Genom sin rapport vill Läkare Utan Gränser uppmärksamma bristen på behovsstyrd forskning och hitta nya sätt att stimulera och belöna utveckling. Man vill också se ett ökat samarbete runt produktutveckling som kan göras tillgänglig för alla - såväl för tbc-sjuka i Europa som för människor i fattiga länder.
För att bekämpa spridningen av tbc krävs att EU:s medlemsländer ökar sina bidrag till forskning och utveckling. Kostnaden för nödvändig tbc-forskning och utveckling har uppskattats till en årlig kostnad av 1,45 miljarder euro, en summa som långt ifrån uppnås i dag. Idag satsar länder som USA stora offentliga medel på forskning. Om alla länder skulle bidra utifrån sin förväntade andel av världens totala bruttonationalinkomst (BNI) borde även EU:s medlemsländer kraftigt öka sina bidrag.
- Som det är idag bidrar EU alldeles för lite kring forskning jämfört med USA. Om det inte utvecklas bättre metoder och mediciner kommer vi se en ökad spridning av framförallt resistent tbc, säger PehrOlov Pehrson.
Sverige bidrar med 87 procent av sin förväntade finansiering och är det land som ger mest i jämförelse med övriga europeiska länder. Minskade forskningsanslag för 2010 väcker dock oro. Enligt rapporten bidrar Frankrike och Storbritannien endast med 52 respektive 50 procent av sin förväntade finansiering till tbc-forskning och utveckling. Längst ner på listan finns Tyskland och Italien med 22,5 och 11 procent. EU:s medlemsländer måste vara med och ta sitt ansvar.
Läkare Utan Gränser behandlar över 30000 människor med tbc i över 80 länder världen över.