Nationella viltolycksveckan 19-23 oktober
Viltolyckor ökar i antal. Fram till och med september anmäldes nästan 29.000 olyckor till Polisen, där vilda djur varit inblandade. Detta uppmärksammas i den Viltolycksvecka som Nationella Viltolycksrådet har under tiden 19-23 oktober.
- Ökningen av antalet trafikolyckor med vilt är oroande, säger Lars Sävberger , verksamhetsledare i Viltolycksrådet. Vi genomför därför vår viltolyckskampanj under en vecka för att trafikanterna ska bli mer uppmärksamma på att det hela tiden finns vilda djur på och omkring våra vägar. Olyckorna måste bli färre. Människor blir skadade, djur lider och det kostar samhället mycket pengar, konstaterar Lars Sävberger vidare.
Kampanjen som är rikstäckande sköts på fältet av de regionala viltolycksråden, där representanter för de 13 samverkande myndigheterna och organisationerna ingår. Under veckan kommer informationskampanjer att genomföras med utdelning av informationsmaterial i samband med trafikkontroller, vid olika köpcentra och på vissa bilprovningar. En del polisdistrikt kommer också att genomföra hastighetskontroller på viltolycksdrabbade vägar.
Ändrad lag från och med 1 januari 2010
En viktig information till alla trafikanter är den förestående lagändringen om skyldigheter i samband med viltolyckor. Ett enigt miljö- och jordbruksutskott har föreslagit riksdagen att anta ett ändringsförslag i jaktlagen som innebär att alla trafikanter har skyldighet att rapportera fr.o.m. den 1 januari sammanstötningar med vilda djur*. Tidigare gällde att djuret ska ha skadats eller dödats vid sammanstötningen med ett motorfordon.
- Det är en viktig skärpning av lagen, säger Lars Sävberger. Även om man inte kan konstatera någon skada på djuret så ska det ändå rapporteras till Polisen via SOS 112. Djuren kan vara skadade, men springa iväg från olycksplatsen och då behöver eftersökspatruller snabbt kunna finna djuren för att hjälpa eller avliva det så att lidandet minska.
Viktigt att markera viltolycksplatsen
Om en viltolycka inträffar ska man i första hand ta hand om eventuella skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel och ringa SOS 112. Dessutom måste olycksplatsen markeras. Markeringsremsor kan hämtas på Bilprovningens stationer och innehåller värdefull kontaktinformation om olyckan är framme.
Fakta om Nationella Viltolycksrådet
Rådet är ett samarbetsorgan och har två verksamhetsgrenar, dels att samordna en viltolycksorganisation med jägare som söker efter trafikskadat vilt, dels ett viltolycksförebyggande arbete. Rikspolisstyrelsen är efter regeringsbeslut samordningsansvarig myndighet.
Ett av Nationella Viltolycksrådets delmål är att antalet döda människor i viltolyckor ska halveras till 2018 från 2007 års nivå.
Nationella Viltolycksrådet sammanställer statistik baserad på antalet polisrapporterade viltolyckor.