Braskaminen kan elda upp hela huset
En brasa i kaminen är både stämningshöjande och ett effektivt sätt att värma upp huset i vinterkylan. Men många slarvar med både installation och eldande, vilket kan resultera i stora bränder - och om branden uppstår på grund av oaktsamhet vid installationen kan det bli dyrt.
Felaktigt installerade braskaminer och slarv med sotning riskerar att resultera i bränder som kan få hastiga förlopp. Främsta anledningarna till bränderna är att man inte eldar enligt kamintillverkarens anvisningar, att man använder braskaminen utan att den är besiktigad och/eller sotad samt att kaminen har tekniska brister.
Om en brand uppstår som på något vis orsakats av kamin eller skorsten och det visar sig att husägaren har slarvat med installationen av kaminen eller att skorstenen har eldningsförbud riskerar man att få nedsatt ersättning från försäkringsbolaget och i värsta fall kan man bli helt utan ersättning.
- Är man det minsta osäker bör man kontakta sin skorstensfejarmästare och fråga om skorstenen och kaminen är besiktigade enligt gällande regler, säger Håkan Franzén produktspecialist på Trygg-Hansa. Det är viktigt både för den egna säkerheten och för att få ersättning om olyckan är framme.
Att tänka på när det är kallt ute:
- Att starta en eld i en nedkyld eldstad under vintern innebär en hård påfrestning på skorstenen. Börja därför med en mindre brasa och låt skorstenen värma upp sig innan du lägger på flera vedträn.
Två viktiga regler att känna till:
- Det är anmälningsplikt till byggnadsnämnden på alla nya eldstäder och i de flesta fall behövs även bygglov.
- En eldstad för ved som inte är sotad vart tredje år får inte användas.
Råd för att undvika brand när du använder kamin:
- Elda bara med torr ved
- Fyll på ofta med lite ved åt gången
- Bästa brasveden är lövträd t ex rönn, bok, ek, ask, lönn och björk som brinner lugnt och glöder länge
- Om du eldar med gran eller tall ska luckan vara stängd pga gnistbildning
Ha alltid en brandsläckare, -filt, samt en brandvarnare hemma.