Nu leker Gullspångslaxen!
Nu och några veckor framåt är det lektid för Gullspångslaxen. Gullspångslaxen var tidigare en utrotningshotad art men tack vare gemensamma ansträngningar av flera aktörer, bland annat Fortum och Fortums Nordiska Miljöfond, har laxens framtid nu ljusnat betydligt. Några exempel på åtgärder är bland annat restaureringen av den gamla älvfåran och laxtrappan upp till Gullspångsforsen.
Gullspångslaxen är en av få unika laxstammar som lever hela sitt liv i sötvatten. I stället för att som sina artfränder vandra ut i salt eller bräckt vatten simmar Gullspångslaxen ut i Vänern. Att det blivit så beror på att Vänern efter vår senaste istid för ca 9 000 år sedan blev en isdämd sjö utan kontakt med havet.
-Fortums Nordiska miljöfond har bidragit till flera projekt som ska främja tillväxten av sötvattenlax som lever vilt. För några år sedan restaurerades en sträcka i Klarälven med syftet att öka beståndet av Klarälvslax och -öring. Förra våren inledde vi ett samarbete med Karlstads Universitet för att öka kunskapen om förutsättningarna för lax och öring i Klarälven och Vänern, säger Veronica Lauritzsen, ansvarig för fiskefrågor i Fortums Kraftdivision.
-Den "bästa" tiden för att se lekande laxar och öringar är från ungefär den 10 oktober till den 7 november, berättar Robert Skogh, miljöinspektör i Gullspång. Bästa utsikten har man på norra sidan av älven, mittemot kraftverket i Gullspång, cirka 300 meter in på vägen mot Södra Råda. Laxtrappan kan ses från bron över älven vid kraftverket.
Besökare kan komma nära laxtrappan
Idag är området från Gullspångs kraftverk ned till mynningen via Åråsforsarna ett naturreservat. Fortum låter besökare komma nära älven på två platser, vid Laxtrappan och nedströms kraftverksdammen. Men det krävs lite tålamod och tur för att se fisken hoppa och leka i forsen. Att den hoppar beror inte på glädje utan att den antingen är hormonstinn och försöker hålla sitt revir gentemot sina konkurrenter eller att den helt enkelt kämpar för att komma fram i strömmen.
En skylt på plats informerar om Gullspångsprojektet och förutsättningarna för fisken.
Mer information om Fortums Nordiska miljöfond - www.fortum.se/naturen
Mer information om Gullspångsprojektet - www.gullspangslaxen.se