Marie Hamsuns liv en studie i stolthet och skam
Marie Hamsun (1881-1969) levde ett liv kantat av dramatiska händelser. Hon var gift med nobelpristagaren i litteratur, Knut Hamsun, blev åtalad och dömd till fängelse för sitt samröre med tyskarna under ockupationen, syndabock för Knuts tysksympatier, förskjuten av honom efter frigivningen och tagen till nåder igen när han behövde henne de sista åren av sitt liv.
Marie mötte Knut 1908 och de kom att leva ihop i nästan 40 år. För honom gav hon upp sin karriär som skådespelerska och tog hand om hem och barn och har sannolikt varit en förutsättning för hans framgång som författare. Trots det svek han henne när hon som bäst behövde honom.
Genom en nära läsning av Marie Hamsuns biografier följer författaren Elisabeth Lindahl henne genom barndom och ungdom och i livet med Knut. Maries texter ger intryck av att vara skrivna av en kvinna som inte verkar ha låtit sig slå ner av all vanära och skam, eller av Knuts svek. Vad var det som fick henne att stå upprätt, trots all offentlig förnedring? Vad var den psykiska styrkans förutsättningar, dess gränser och pris och vilken plats fick skammen i hennes liv?
Här ges även utrymme åt Knut. Genom en analys av hans romaner ur ett existentiellt perspektiv görs ett försök till att förstå bakgrunden till han och Maries relation och vilken roll de spelade i varandras liv.
Elisabet Lindahl är fil. dr i socialt arbete, leg. psykoterapeut och verksam som psykoterapeut och handledare i Göteborg.