Potatisen får egen dag i almanackan!
Potatisakademien tar initiativet till att proklamera den 26 oktober som Potatisens Dag. Då är potatisen skördad och tillgången är god i hela landet. Potatisens dag föreslås bli en dag att fira för både odlare, handlare och konsumenter. Potatisakademien hoppas som initiativtagare på ett stort gensvar och att det denna dag kommer att serveras potatis i alla landets offentliga miljöer, i skolor, inom äldrevården men även på restauranger och givetvis i hemmen. Genom att sätta fokus på den goda knölen med en egen dag, hoppas Potatisakademien att ytterligare kunna sprida kunskap och öka medvetenheten kring vår mest älskade basvara.
Det var upptäcktsresande från Europa som på 1500-talet stiftade bekantskap med potatisen vid upptäckten av Amerika och tog med sig de första knölarna hem till Europa. Till Sverige kom potatisen under 1600-talet som en ny botanisk växt. Men det var Jonas Alströmer som genomförde den första dokumenterade matpotatisodlingen på sin gård Nolhaga i Alingsås 1724. Det var hans forskningsrön om odling och lagring av potatis som var banbrytande för etableringen i Sverige. Alströmer var övertygad om potatisens potential som basföda för folket och gjorde stora ansträngningar för att popularisera den.
Potatisakademien fortsätter driva detta fantastiska arbete med mottot "För potatisen i tiden". Akademien, som har sitt naturliga säte i Alingsås, bildades 2008 för att värna om potatisen i alla dess former. Varje år delas det Stora Potatispriset ut i samband med akademiens årsmöte på Jonas-dagen den 29 mars.
Potatisakademien verkar bland annat för att:
- Främja kunskapen om potatis, Solanum Tuberosum, genom utbildning och information.
- Öka medvetandet om potatisens gastronomiska och kulinariska egenskaper.
- Positionera potatisen genom att lyfta fram dess hälso-, miljö- och näringsmässiga betydelse.
- Värna om potatisen i ett historiskt och kulturellt perspektiv.