Klart för råoljelagring i bergrum
Göteborgs Hamn påbörjar byggnation för att kunna erbjuda råoljelagring i ett av hamnens bergrum. Anläggningen ska stå helt klar inom 24 månader och satsningen beräknas öka dagens råoljevolymer med upp till 60 procent.
Tillsammans med lagringsbolaget Scandinavian Tank Storage AB satsar Göteborgs Hamn nu på att erbjuda råoljelagring i ett av bergrummen i Torshamnen. Bergrummen har tidigare använts för beredskapslagring av oljeprodukter men har under längre tid stått oanvända.
- Det känns oerhört roligt att vi snart kan erbjuda våra kunder även denna service. Det är ett fåtal andra hamnar som erbjuder råoljetransit vilket gör satsningen ännu mer intressant, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn.
Oljetransitsaffären kan bland annat innebära att fartyg med råolja, framför allt från Ryssland, anlöper en av Torshamnens två kajer. Där lossas oljan över kaj och mellanlagras i bergrummet för att senare transporteras vidare med större fartyg till marknader såsom Asien och USA. Göteborgs Hamn är en av få hamnar i Skandinavien med möjlighet att för råolja erbjuda djuphamn och mellanlagring för omlastning till större tonnage.
I dagsläget hanteras ungefär 9 miljoner ton råolja per år i Torshamnen. Med den nya anläggningen i bruk räknar hamnen med en ökning på 20 - 60 procent.
- Lagring av råolja i bergrum och möjlighet till omlastning av större tonnage vid kaj i Torshamnen är ett säkert och miljömässigt riktigt alternativ till läktring ute till havs. Vid hantering av råoljan kommer även gaserna som uppstår att återvinnas i en ny modern och effektiv gasåtervinningsanläggning, säger Claes Jacobsson, vd för Scandinavian Tank Storage.
För att skapa lagringsutrymmet för råoljan utvecklar Göteborgs Hamn nu lastnings- och lossningsutrustningen i Torshamnen. Den moderna utrustningen som bergrummet ska utrustas med består bland annat av nya pumpar, ledningar, elförsörjning och utrustning för omhändertagande av gaser. Miljöaspekterna är av stor vikt och anpassningar görs för att hanteringen ska bli så miljövänlig som möjligt.
Anläggningen ska stå klar att tas i bruk inom 24 månader.