Artikeln publicerad: 091005
Nej till uranbrytning



De fyra socialdemokratiska ledamöterna från Skaraborg har motionerat om nej till uranbrytning. Med anledning av att Fredrik Reinfeldt öppnat för det och eftersom kärnkraften enligt den borgerliga regeringen ska finnas kvar i Sverige. Vi vill värna våra unika berg på Västgötaslätten och säger nej till uranbrytning i stor skala. Vi har redan skelettet kvar sedan Ranstad verkens storhetstid.

Flera utländska bolag har redan sökt prospekteringstillstånd för att borra efter på uran på Billingen, Kinnekulle, Halle och Hunneberg med omnejd. Några av Sveriges finaste naturområden kommer att förstöras för all tid framöver om de skulle borra i storskala. Hittills har kommuner kunnat hejda detta men hur blir det i framtiden om vi ska ha kärnkraften kvar i all framtid? Vi har en fin natur med enastående värden att vistas i. Det ger ökad livskvalitet till kommunernas invånare och besökare som vi värnar om, men nu finns det ett allvarligt hot mot detta och för förutsättningar för turistnäringens utvecklingsmöjligheter.

Själva grunden för denna oro är inte bara de omfattande undersökningarna utan också att den borgerliga regeringen har beslutat att bygga ut kärnkraften. Det innebär att vi blir beroende av kärnkraften för resten av detta århundrade. Regeringen har ingenting sagt om vilka konsekvenser utbyggnaden av kärnkraften kommer att få för människorna eller för miljön i vårt land. En kommande brytning av uran skulle komma att skapa omfattande och sannolikt irreparabla skador i en känslig naturmiljö. Risken är stor för att föroreningar kommer att fortplantas i vår livsmiljö, bland annat i fiskrika vattendrag. Vi konstaterar att en uranbrytning kommer att försvåra möjligheterna för ett gott liv för oss själva och för generationer framåt.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen sa nej till uranbrytning och detta nej upprepas nu av Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet Vi har också slagit fast att en rödgrön regering inte kommer att tillåta uranbrytning i Sverige. För en rödgrön regering är frågan dessutom för viktig för att beslutet om uranbrytning ska läggas på kommunal nivå. Det krävs beslut på nationell nivå. Vi säger nej till uranbrytning i hela landet.

I Skaraborg säger kommunerna nej till uranbrytning. Vi utgår ifrån att de också har framfört det till sina riksorganisationer. Men trots det så mörkar regeringen och regeringspartierna i frågan och tar inte tydlig ställning.
Många människor i Skaraborg har känt sig fullständigt maktlösa när gruvbolagen har kunnat härja fritt trots protester från enskilda och kommuner. Det måste bli en ordning där den folkliga viljan får ett inflytande när gruvbolagen börjar leta efter uran. Uran är en tungmetall vars skaderisker vid brytning inte går att jämföra med andra mineraler. Därför måste kommunernas och den enskilde markägarens roll stärkas vad gäller att tillåta undersökningar av förekomster, prospektering och bearbetning. Detta är nödvändigt även om vi anser att ställningstagande och beslut i denna fråga även ska ske på den nationella nivån. Vi anser också att vid tillfället då tillstånd utfärdas för provborrning borde en miljöprövning ske.

Stockholm den 5 oktober 2009
Monica Green (s)
Carina Ohlsson (s)
Patrik Björck (s)
Urban Ahlin (s)