På söndag firar var tredje svensk Kanelbullens Dag
Svenska folket har tagit Kanelbullens Dag till sitt hjärta, och den fjärde oktober firar var tredje svensk traditionen. Vissa bagerier räknar med att sälja mer än tio gånger fler kanelbullar inför högtidsdagen på söndag.
Kanelbullen gjorde sitt intåg i de svenska hemmen på 20-talet, i samband med att köpmännen introducerade kanel i landet och tillgången av ingredienser ökade rejält. Kanelbullens Dag instiftades 1999 med syftet att uppmärksamma den väl utvecklade bulltraditionen i Sverige. Dagen blev snabbt en tradition och bara kort efter accepterades dagen i den allmänna almanackan.
- Första året Kanelbullens Dag firades var bagerier och konditorier inte förberedda och sålde snabbt slut, med följden att många inte fick sin bulle. I år ska vi leverera bullar till alla som vill ha, med förhoppningen att slå förra årets försäljning på tre miljoner bullar i Sverige, säger Martin Lundell, VD på Sveriges Bagare & Konditorer.
Den 4:e oktober förväntas var tredje svensk äta en bulle för att fira. Bagerier runt om i Sverige förväntas baka tio gånger fler kanelbullar inför firandet.
- Kanelbullens Dag är en stor svensk succé som snabbt accepterades i den svenska almanackan och firas av mängder av människor varje år. Kanelbullen är en viktig ingrediens i de svenska hemmen, framförallt när höstmörkret smyger sig på så här i början på oktober, säger Martin Lundell, VD på Sveriges Bagare & Konditorer.
Fakta om kanelbullen:
- Kanelbullens dag instiftades av Hembakningsrådet 1999.
- 4:e oktober beräknas svenskarna mumsa i sig drygt tre miljoner kanelbullar, ungefär 10 gånger så många bullar som en alldeles vanlig dag.
- Kanelbullens Dag firas även av Svenska kyrkan i resten av världen för svenskar som inte befinner sig i Sverige under högtiden.
- Kanelbullen tros vara från 20-talet när ingrediensernas tillgång ökade och kanelen följde med handelsmännen hem från främmande kontinenter.
- Kanel är världens äldsta krydda och ordet kommer från latinets ord för litet rör.