Artikeln publicerad: 091001
Förslag från Livsmedelsverket förenklar för jägare

Livsmedelsverket föreslår att jägare ska kunna sälja små mängder vildsvinsskött direkt till konsumenter, lokala restauranger och butiker utan att köttet har besiktats vid en vilthanteringsanläggning. För små mängder ska det räcka med att en utbildad provtagare tar trikinprover, som visar att köttet är trikinfritt.

I december 2008 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att se över möjligheterna att göra det lättare för jägare att sälja små mängder vildsvinskött. En anledning är att antalet vildsvin i Sverige har ökat kraftigt vilket bland annat lett till många trafikolyckor.

Förslaget som nu lämnas till regeringen innebär att vildsvinskött som ska säljas även i framtiden måste provtas för trikiner. Däremot behöver proverna inte tas på en vilthanteringsanläggning.

Livsmedelsverket anser att det är fullt möjligt att bevara livsmedelssäkerheten genom att särskilt utbildade provtagare tar trikinprover på de vildsvin som i mindre mängd ska säljas till konsumenter, lokala restauranger och butiker.

Det är viktigt att köttet är spårbart, både bakåt i livsmedelskedjan från restaurang eller konsument till själva vildsvinet inklusive provet med analyssvar, och framåt. Det innebär att köttet inte kommer att få finstyckas i mindre delar än ett halvt avhudat vildsvin.

Idag är ett knappt tusental jägare utbildade i hur man upptäcker eventuella sjukliga förändringar i vildsvinens inälvor. Den som som dessutom vill bli godkänd provtagare ska enligt förslaget kunna gå en särskild utbildning i provtagning och bli registrerad hos kontrollmyndigheten, förslagsvis länsstyrelsen. En utbildning som kan hållas i jägarorganisationernas regi.

Fakta:

Trikiner är små maskar som lever som parasiter. De kan finnas i olika däggdjur, både allätare och rovdjur, men har även hittats hos häst. Infektioner är mycket ovanliga hos svenska tamgrisar. Drygt tre miljoner tamgrisar slaktas varje år och alla testas. Det senaste trikinfyndet hos tamgris var 1994. Under senare år har enstaka fall påvisats hos vildsvin. Trikiner är vanligare hos räv, lo och varg och har nyligen också påvisats hos björn.

Pressmeddelande från: Livsmedelsverket