Artikeln publicerad: 090925
Rapport om spårbilsbanor



I dag överlämnar generaldirektör Kjell Dahlström rapporten Pionjärbanor för spårbilar till infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Den 1 april 2009 fick Kjell Dahlström i uppdrag att göra en kunskapssammanställning och bedömning av det befintliga läget för spårbilssystem. I uppdraget har även ingått att föreslå lämpliga kommuner för förprojektering inför ett eventuellt uppförande av pilotbana med spårbil. Inför urvalet har diskussioner förts med intresserade kommuner och övriga berörda aktörer. Uppdraget har skett i samråd med Banverket.

Totalt har 29 kommuner meddelat sitt intresse för utveckling av spårbilssystem. Bland dem har tolv genomfört förstudier för pionjärbanor i lämpliga kommunala stråk och de har även en tydlig politisk förankring för förslagen. Rapporten pekar ut fyra förslag som särskilt intressanta. Det rör sig dels om tre kommuner, Uppsala, Södertälje och Umeå, samt fastighetsbolaget Akademiska Hus i den så kallade Vetenskapsstaden (KTH och Stockholms universitet med mera) i Stockholm . Tre till fyra företag kan leverera spårbilssystem efter upphandling, och fler företag har spårbilssystem under utveckling både i Sverige och i USA.

Spårbilssystem definieras på följande sätt av ATRA (Advanced Transit Association):

  • Direktresa från start till mål utan byten och stopp vid mellanliggande stationer.
  • Små fordon, tillgängliga för individuell resa eller i självvalt resesällskap.
  • Efterfrågestyrd service i stället för tidtabellsbunden trafik.
  • Helautomatiska, förarlösa vagnar, tillgängliga dygnet runt.
  • Banan är exklusiv för spårbilarna.
  • Smala, lätta och vanligen upphöjda balkbanor.
  • Vagnen kan utnyttja hela bannätet och alla stationer.

Pressmeddelande från: Näringsdepartementet