Femton miljoner till åtgärdsprogram för flodkräfta
Fiskeriverket och Naturvårdsverket har tagit fram ett nytt åtgärdsprogram för flodkräfta. Denna gång finns en budget på 15 miljoner kopplat till programmet. Visionen är att våra barnbarn ska kunna fiska flodkräfta.
1998 kom det första åtgärdsprogrammet för flodkräfta. Sedan dess har många åtgärder genomförts och ny kunskap tillkommit.
- Många har jobbat hårt och genomfört mycket av det som stod i förra programmet och det har säkerligen bromsat de negativa effekterna, men situationen för flodkräftan har ändå försämrats. Det behövs ytterligare åtgärder, säger Lennart Edsman, forskare på Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium.
Femton miljoner som stöd
Nytt för den här gången är att det finns en budget kopplad till åtgärdsprogrammet. Fiskeriverket och Naturvårdsverket ställer 15 miljoner till förfogande för perioden 2008-2013. Det handlar exempelvis om att förbättra miljön för flodkräftan, restaurera vatten, inventera och kartlägga kräftsituationen för att kunna inrätta skyddsområden samt att utrota vissa illegalt utsatta signalkräftbestånd.
- Pengarna ska, via länsstyrelsen, gå ut lokalt, direkt till folk som bor där bredvid sjön, säger Lennart Edsman.
Stoppa hinkbärarna
I flodkräftans fall är det inte överfiske som är problemet - tvärt om är fisket en förutsättning. Det starka sociala, kulturella och ekonomiska intresse som finns kring kräftfiske är en förutsättning för att arten ska kunna bevaras. Det största hotet mot flodkräftan är illegala utsättningar av signalkräfta, som bär med sig kräftpest.
- Visionen är att våra barnbarn ska kunna fiska flodkräfta, säger Lennart Edsman. Och det är fullt möjligt om vi bara kan ta död på myten om signalkräftans förträfflighet, så att de illegala utsättningarna av signalkräfta upphör. Vi måste stoppa hinkbärarna.
Tips till alla som vill hjälpa
Åtgärdsprogrammet riktar sig främst till länsstyrelser, andra statliga myndigheter, kommuner, fiskevårdsområdesföreningar, enskilda fiskerättsägare, fastighetsägare och intresseorganisationer. Den kan även vara intressant för universitet, skolor, exploatörer och allmänheten.
- Den är ett vägledande dokument med förslag på vad man kan göra för att förbättra flodkräftans situation, det är inte något juridiskt bindande dokument, säger Henrik Schreiber, handläggare på Naturvårdsverket.