Systembiologer undersöker hot mot sötvattensmusslor
Varför har stormusslor i flera vattendrag i Västra Götaland svårt att föryngra sig? Systembiologer vid Högskolan i Skövde inleder nu ett projekt som undersöker detta.
Sötvattensmusslor utför en viktig uppgift genom att de filtrerar och renar stora mängder vatten. Ann Gustavsson och Annie Jonsson - både forskare vid Högskolan i Skövde - kommer under hösten 2009 studera hur hinder som till exempel vattenkraftsdammar påverkar sötvattensmusslors möjlighet att föryngra sig. De båda Skövdeforskarna har i ett tidigare projekt studerat musselbestånden av fyra arter i 33 olika vattendrag och sjöar i Västra Götaland.
- Resultatet av den studien var nedslående och pekade mot att sötvattensmusslorna kan vara utsatta för hårda påfrestningar. Därför kommer vi nu att gå vidare försöka ta reda på orsaken till problemen, säger Annie Jonsson.
Tillgängliga data
I det nu aktuella projektet kommer Ann Gustavsson och Annie Jonsson att använda tillgänglig data hos länsstyrelsen, lantmäteriet och SMHI för att se vilka hinder som finns i vattendragen. Frågan är om det finns ett samband mellan hinder - som till exempel fördämningar - och musslornas möjlighet att föryngra sig.
- Under en liten del av sitt liv är musslan en larv som är beroende av en värdfisk. Olika arter behöver olika värdfiskarter. Vi vill undersöka om hinder som påverkar fiskens vandringar också påverkar musslornas utbredning, förklarar Annie Jonsson.
Projektet kommer att pågå under hösten 2009 och finansieras med medel ur kraftföretaget Fortums nordiska miljöfond. Ann Gustavsson och Annie Jonsson är båda verksamma vid Högskolan i Skövdes centrum för systembiologi.