Oljesandsaktion i Kanada: Greenpeace blockerar världens smutsigaste olja
16 september - Alberta, Kanada 25 Greenpeaceaktivister stängde i går Shells oljesandsanläggning i den kanadensiska delstaten Alberta. Aktivisterna kedjade fast sig till flera av de jättelika maskinerna med avsikt att stoppa utvinningen av världens i särklass mest klimatskadliga och miljövidriga oljeutvinning.
Aktionen inleddes igår inför den kanadensiske premiärministern Stephen Harpers möte med Barack Obama i Washington i dag onsdag. Budskapet till de båda stadsöverhuvudena är glasklart:
Tar sands: climate crime
Anläggningen har nu varit stängd i 20 timmar och aktionen fortsätter.
Utvinningen av oljesand innebär enorma utsläpp av växthusgaser och andra förödande miljökonsekvenser såsom förstörda ekosystem, skogsskövling och förgiftning av vattendrag. På toppen av detta kommer även förbränningen av oljan. Sammantaget innebär oljesandsutvinning ofattbara miljöpåfrestningar.
Det norska statliga oljebolaget Statoil, tillika ett av de största oljebolagen i Sverige, har hittills investerat 12 miljarder norska kronor i den kanadensiska oljesanden. Den kontroversiella investeringen har blivit hårt kritiserad av såväl miljörörelsen som politiker och från finanskretsar. I Norge blev frågan så om Statoils oljesandsaffärer så stor att den utvecklades till en brinnande valfråga. I Sverige har ledande fondbolag som KPA, Folksam, SPP och Sjunde AP-fonden riktat skarp kritik mot Statoils oljesandsverksamhet.
Statoil uppskattar själva sina utsläpp av växthusgaser per utvunnet fat olja ur oljesanden till hela 15 gånger större än från oljebolagets konventionella oljeutvinning från Nordsjön. Till detta kommer en förödande industrialisering av minst 1100 kvadratkilometer boreal skog.
- De stora satsningarna som görs på oljesand leder till en klimat- och miljömässig katastrof. Såväl den norska regeringens politik som investeringar från både norska och svenska pensionsmiljarder är moraliskt vidriga. Politiker och investerare måste sluta diskutera oljesanden och omedelbart agera för att stoppa miljövansinnet.