Rekordinsamling till barn trots krisen
Finanskrisen har inte påverkat svenskarnas givmildhet. Barn har under en tvåveckorsperiod samlat in 49,5 miljon kronor genom att sälja majblommor. Det är det bästa resultatet någonsin. Årets vinnare i insamlingstävlingen är Sunderbyns scoutkår i Luleå.
Under årets insamlingsperiod, som pågick i två veckor, samlade barn in 49,5 miljoner kronor. Det är ett rekordresultat för Majblomman som är Sveriges största barnhjälpsorganisation.
Varje år samlar mer än 100 000 barn mellan 9 och 12 år in pengar genom att sälja majblommor under en tvåveckorsperiod. Ju fler majblommor som säljs desto fler barn kan få hjälp. Scouterna är den organisation som vid sidan av skolorna säljer majblommor.
- Barnen som säljer majblommor är hjältar, pengarna behövs verkligen. Det är många familjer som inte har råd med glasögon och kläder som barnen behöver till skolstarten, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare.
Barn träffar drottningen
Vid en diplomceremoni på Stockholms slott tisdagen den 8 september kommer Sunderbyns scoutkår att få diplom av Majblommans beskyddare, H.M. Drottning Silvia. Dessa scouter, som kommer från byn Sunderbyn nordöst om Luleå, har samlat in 154.450 kronor genom att sälja majblommor.
Majblommepengar till skolor
Barnens försäljning av majblommor kommer även skolan till del. Årets insamling ger närmare 5 miljoner i Majblommepengar till skolor. Pengarna ska användas i Majblommans anda i skolans verksamhet, till exempel att finansiera utflykter, köpa in utrustning för utlåning vid idrottsdagar eller till lekutrustning på skolgården. Dessutom får barnen som säljer majblommor behålla 10 procent för egen del.
Barn drabbas av krisen från två håll
I krisen riskerar redan utsatta barn att drabbas när föräldrar blir uppsagda och kommuner och landsting genomför besparingar.
Det finns ett stort antal barn som är utsatta eller i riskzon och som riskerar att, om inget görs, hamna i ett livslångt utanförskap. Majblomman ställer därför krav för att förbättra barns villkor:
- Skolan ska vara kostnadsfri. Finansieringen av aktiviteter ska därför lösas med kommunala medel eller genom att klassen arbetar och samlar ihop pengarna.
- Barnkonventionen tar inte sommarlov. Kommuner ska ha skyldighet att erbjuda aktiviteter under sommarlovet.
- Glasögon till barn ska betraktas som medicinsk behandling eller handikapphjälpmedel.
- Tillämpa ett barnperspektiv i utredningar om ekonomiskt bistånd.