Sverige på femte plats i Europa - varannan utbildad i Första hjälpen
Sverige ligger mycket bra till i Europa, på femte plats, och hälften av befolkningen har någon gång genomgått en utbildning i hur man räddar liv. Internationella Röda Korset har sammanställt en rapport om utbildning i Första hjälpen i Europas länder. Sverige har länge varit ett föregångsland och medvetenheten, inom kanske främst barnsäkerhet, har genom åren räddat många liv.
Rapporten First aid for a safer future betonar vikten av att snabbt få vård efter en olycka. Om din kollega, granne eller den du möter på gatan har kunskap att agera har du helt enkelt större chans att överleva. Detta sparar i sin tur stora pengar åt samhället.
- Hälsa blir mer och mer ekonomiskt relaterat. Det finns god statistik som visar att man genom livräddning och kunskap om att förebygga olyckor sparar pengar i slutändan. Vi borde helt enkelt inte ha råd att tappa kunskapen om hur man räddar liv, säger Christer Zettergren, generalsekreterare i Svenska Röda Korset.
Många känner sig inte redo att agera trots sin första hjälpen-utbildning.Tidigare fick alla män utbildning genom den allmänna värnplikten och bland annat därför visar Sverige en mycket god statistik i den aktuella rapporten. Dock visar inte rapporten det resultat som Svenska Röda Korset kom fram till i en enkät 2007, som avslöjar att ett stort antal av de som hade utbildning i Första hjälpen inte kände sig redo att agera. Gammal kunskap gjorde att handlingsberedskapen därför var låg. Kunskapen om att rädda liv måste hållas levande för att vi ska våga agera när det gäller.
- Just nu är det mest yrkesverksamma personer i yngre medelåldern som får en aktuell utbildning genom sina arbetsgivare. Andra grupper prioriteras inte vilket skapar utsatta grupper i samhället, säger Christer Zettergren.
Den som har aktuell kunskap kan förhindra olyckor, ändra agerande, larma i tid och därmed rädda liv. Det är därför viktigt att fortsätta att utbilda och hålla kunskapen levande så att man vågar agera när det gäller. Röda Korset är den största utbildningsorganisationen i Första hjälpen i Europa. Organisationen anser att alla människor har en potentiell möjlighet att rädda liv. Kunskap i Första hjälpen är inte bara en fråga om teknik utan innebär även ett humanitärt ställningstagande med medmänskligt perspektiv.
Lite fakta ur rapporten First aid for a safer future:
- Norge är ett föregångsland i Europa där hela 95 procent av landets befolkning har utbildning i Första hjälpen.
- I Ungern har endast 0,3 procent utbildat sig i Första hjälpen, vilket är lägst i Europa.
- I storstäder i Europa (med hög ekonomisk standard) tar det i genomsnitt 6-11 minuter för en ambulans att nå målet. I Stockholms innerstad dröjer ambulansen 17 minuter.
- Flest olyckor sker inom hemmet, där man ofta känner sig säker.
- Inom 50 år beräknas antalet äldre öka från 14 procent till 28 procent av invånarna i Europa. Äldre och barn drabbas av flest olyckor.
- En person som drabbas av hjärtstillestånd har dubbelt så stor chans att överleva om hon genast får hjärt- och lungräddning.
- 30 procent av de som utbildat sig i Första hjälpen har någon gång haft direkt nytta av kunskaperna.