Storsatsning i laxens och öringens barnkammare
På onsdag, den 9 september, börjar Säveåprojektet återskapa lekområden för lax och öring i Säveån. Stora stenar och bäddar av grus placeras på Säveåns botten som lek- och uppväxtområden. Miljön i dalgången blir ännu bättre genom att forsar och strömsträckor återställs.
Insatsen är en del av Säveåprojektet och görs av fiskevårdsområden, sportfiskarna, markägare och Länsstyrelsen i samverkan.
Säveåns storvuxna laxar och öringar ska få större möjligheter att leka och växa upp i ån, säger Lennart Olsson, projektledare för Säveåprojektet. Det handlar i stor utsträckning om att återställa miljöer.
Fors- och strömsträckorna i Säveån har, som i många andra vattendrag, rensats under tidigare epoker, bl.a. under flottnings-perioden. Det berörda fiskevårdsområden och Länsstyrelsen nu gör syftar till att så naturtroget som möjligt återskapa biologiskt viktiga miljöer. Det är till nytta inte bara för laxen utan för öringen och den biologiska mångfalden i ån över huvud taget.
De miljöförbättrande åtgärderna, som genomförs under hösten, ska ses som ett komplement till den fiskväg som planeras vid Hedefors. Tillsammans kommer dessa satsningar att innebär att arealen lekområden för lax nästan fördubblas.
En del av insatserna sker maskinellt, men i naturreservatet mellan Floda och Knavra bro genomförs de flesta insatserna manuellt med hjäp av medlemmar från Floda och Stenkullens sportfiskeföreningar.
Med sin närhet till Göteborg är Säveåns övre öringfiske redan unikt och riksbekant. Genom att lägga tillbaka grus och sten återskapar vi en naturlig strömmande miljö som förbättrar förutsättningarna för allt liv i och kring Säveån, säger Johan Höjesjö biolog och representant för Säveåns övre fiskevårdsområde.