Program ska främja servicen på landsbygden
Västra Götalandsregionen kraftsamlar för att ta fram ett program för kommersiell och offentlig service på landsbygden. Västra Götalands omfattande entreprenörskap och egenföretagande på landsbygden liksom förmågan att skapa sociala nätverk är en stor tillgång i arbetet.
Det finns gott om goda exempel på lösningar som kan ändra utvecklingen på landsbygden, och det är just de goda exemplen som är utgångspunkten i programmet som ska tas fram. Den växande marknaden för turism och lokala livsmedel är ett exempel. Ett annat är hur man kan använda nya logistiklösningar och offentlig upphandling för att förbättra servicetillgången.
Torsdagen den 3 september arrangerade Västra Götalandsregionen en uppstartskonferens inför arbetet med att ta fram ett program för kommersiell service på landsbygden. Representanter för handeln, länsstyrelse, kommunalförbund, hushållningssällskap, leadergrupper (representanter för eu-finansierat landsbygdssamarbete), länsbygderåd och andra intresseorganisationer för gles- och landsbygd deltog.
Bakgrunden till konferensen är att regeringen har gett Västra Götalandsregionen i uppdrag att ta fram ett serviceprogram för Västra Götalands län. Programmet syftar till att förhindra att landsbygden utarmas på den service som krävs för att kunna bo och arbeta där och ska gälla under åren 2010 2013.
Vid konferensen presenterades bland annat ett antal goda exempel på servicelösningar som finns i dag, liksom hur man framöver kan arbeta för att vända utvecklingen. Mötet resulterade i arbetsgrupper som bland annat kommer att fokusera på hur man kan använda lokal upphandling för att gynna företag i gles- och landsbygd, hur man kan skapa samordnade servicelösningar mellan lanthandel och offentlig service och hur man ska kunna skapa ett användbart analysverktyg som visar vilken service som finns att tillgå i dag.
- Det gäller att alla bidrar. Servicelösningar på landsbygden förutsätter samverkan mellan olika parter. Att det lokala engagemanget finns är en viktig förutsättning, men det är lika viktigt att vi som verkar inom den offentliga sektorn är beredda på att pröva nya och kanske okonventionella lösningar, säger Kent Johansson (C), regionråd och ordförande för regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland.
Målet för Västra Götalandsregionen är att få fram ett användbart och handlingskraftigt serviceprogram som förbättrar tillgången till service för dagligvaror, drivmedel och offentlig service på landsbygden. Programmet ska innehålla åtgärdsområden kopplade till finansiering och beslutas av regionstyrelsen vid årsskiftet 2009/2010.
Konferensen ägde rum på Fristads Folkhögskola.