Var femte orolig för att smittas av influensan på jobbet
20 procent är oroliga för att smittas av den nya influensan på jobbet. Det visar en Sifoundersökning som hälsoföretaget Previa låtit göra. Företagshälsan uppmanar nu landets arbetsgivare att i god tid förebygga smittspridning på arbetsplatsen och planera för situationer med extremt hög personalfrånvaro.
- Många arbetsgivare har mycket att vinna på att motverka smittan på arbetsplatsen. Det gäller att minska spridningshastigheten så mycket det går i väntan på att vaccineringen når ut brett. Smittan kan i många fall begränsas genom att personalen tvättar händerna ofta och stannar hemma vid influensaliknande symtom, säger Michael McKeogh, medicinskt ledningsansvarig på Previa, landets största företag inom företagshälsa.
Med 6 000 arbetsgivare som kunder märker Previa ett stort intresse när det gäller influensan och har under hela sommaren fått ta emot frågor om hur arbetsgivare ska agera. Ett fåtal blir allvarligt sjuka av den nya influensan, men för de flesta som insjuknar är den inte farligare än en vanlig influensa. Det stora problemet för landets arbetsplatser är att många fler än vanligt kan komma att smittas, eftersom nästan ingen är immun mot den nya influensan. Vid en vanlig influensa brukar cirka 25-45 procent av befolkningen vara immuna, tack vare kontakt med viruset i tidigare varianter.
- Risken för hög personalfrånvaro handlar inte bara om att många av de egna anställda kan bli sjuka, utan lika mycket om de problem som kan uppstå av andra skäl kopplade till influensan. Exempelvis kan många föräldrar behöva vara hemma med sjuka barn, och i värsta fall kan personalbrist på dagis och i skolor och kollektivtrafik leda till att arbetsstyrkan decimeras, säger Michael McKeogh.
Så kan arbetsplatsen hantera den nya influensan - fem tips:
- Analysera situationen. Gör en riskbedömning för hur influensan kan påverka arbetsplatsen. Hur klarar vi verksamheten om halva arbetsstyrkan inte kan arbeta?
- Planera för frånvaro. Se till att det finns en plan för hur frånvaro kan hanteras. Gör det möjligt för personal att täcka upp för varandra vid sjukdom och se över tillgången på vikarier och extrapersonal.
- Handhygien. Uppmana de anställda att tvätta händerna ofta.
- Stanna hemma. Se till att alla stannar hemma vid feber eller förkylningssymtom.
- Jobba hemifrån. Förbered så att så många som möjligt kan jobba hemifrån när smittan härjar som värst.