30 procent färre bilar med olagligt mönsterdjup sedan däckrazziorna startade
Nu drar årets kampanj Däckrazzia igång och under en vecka genomförs drygt 90 däckrazzior runt om i Sverige. Däckrazzior har tidigare genomförts över hela Sverige 2005, 2007 och 2008.
Resultaten från tidigare däckrazzior visar på tydliga positiva effekter när det gäller mönsterdjupet, men när det gäller koll på lufttrycket ser de mindre bra ut, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.
2008 hade 4,5 procent av de undersökta bilarna minst ett däck med olagligt mönsterdjup (<1,6 mm). Detta är en minskning med drygt 30 procent jämfört med när däckrazzior genomfördes i stor skala första gången 2005, då andelen med olagligt mönsterdjup var 6,5 procent. Vid däckrazziorna 2007 var motsvarande andel 5,3 procent.
Sedan kampanj Däckrazzia drogs igång har antalet lagöverträdelserna där förare kör på däck med mindre än 1,6 mm mönsterdjup minskat kraftigt. Samverkan kring däckrazziorna är ett bra exempel på effektivt förebyggande arbete, säger Inge Carreman, trafikpolischef på Polismyndigheten i Södermanlands län.
Även andel slitna däck minskar
Andelen som kör på slitna däck har också minskat tydligt sedan 2005. Mätningarna 2008 visade att 28,8 procent körde på minst ett slitet däck (03 mm mönsterdjup). 2007 var andelen slitna däck 32,5 procent och 2005 var andelen 33,1 procent.
Även om standarden har förbättrats innebär de uppmätta värdena, förutsatt att de är representativa för hela Sverige, att drygt 1,2 miljoner bilar på Sveriges vägar har minst ett slitet däck.
Av dem som förra året hade minst ett slitet däck bedömde de flesta, vid en direkt fråga, att mönsterdjupet var tillfredsställande eller bra. Om de uppmätta värdena är representativa för hela landet innebär det att var drygt var femte bil på Sveriges vägar (21,7 procent) kördes av en förare som hade minst ett slitet däck på bilen utan att vara medveten om detta. Detta är en ändå klar förbättring jämfört med resultaten 2005 och 2007 då motsvarande andel var 25,1 respektive 25,9 procent. Kvinnliga förare har i mätningarna mer slitna däck än manliga förare och äldre bilar har överlag mer slitna däck än nyare bilar.
Det är glädjande att se att det inte bara är mönsterdjupet som blir bättre, utan att medvetenheten om däckens kvalitet även verkar ha ökat. Men drygt 20 procent som har slitna däck utan att veta om det är fortfarande en alldeles för hög andel, säger Mats Carlsson, utvecklingschef på NTF.
Fortsatt dålig koll på lufttrycket
Vid förra årets däckrazzior svarade närmare sju av tio tillfrågade förare (69,0 procent) att de inte hade kontrollerat lufttrycket i däcken den senaste månaden eller visste inte när det gjordes senast. Detta motsvarar resultatet från 2007 års däckrazzior (69,1 procent) och är en ännu större andel än vid 2005 års däckrazzior (66,7 procent). Kvinnliga förare har generellt sämre koll på lufttrycket än manliga förare.
Om svenska bilister var medvetna om hur mycket ett dåligt lufttryck kostar i ökat slitage på däcken, ökad bränsleförbrukning och minskad trafiksäkerhet skulle kanske fler kolla oftare, säger Cecilia Blom Granlund, informationschef på Bilprovningen. Även om kampanj Däckrazzia har haft ett stort genomslag har vi inte lyckats nå ut med detta viktiga budskap.
Regionala skillnader
Under förra året genomfördes Däckrazzior i tolv län. Av dessa utmärkte sig Örebro län som det län där de bästa däcken och det mest medvetna bilisterna finns.
Däckrisk i var sjunde dödsolycka
När det gäller aktiv säkerhet, att undvika att en trafikolycka inträffar, spelar bra däck en avgörande roll. Enligt undersökningar i Finland[1] finns någon däckrisk med i var sjunde trafikolycka med dödlig utgång. Av däckriskerna utgjordes 46 procent av slitna däck, 31 procent av för underlag eller för fordon olämpliga däck, 14 procent av felaktigt lufttryck och 8 procent av övriga däckrisker. Dåliga däck är enligt undersökningen den största biltekniska riskfaktorn vid dödsolyckor i trafiken.
Däckrazzior i augusti och september 2009
Från fredagen den 28 augusti till fredagen den 4 september 2009 genomförs däckrazzior på ett stort antal platser runt om i Sverige. Vid däckrazziorna gör Polisen en ordinarie trafikkontroll, där föraren bland annat får visa körkort och genomgå nykterhetsprov. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.
Medan däckspecialister samt besiktningstekniker från Bilprovningen mäter mönsterdjup och lufttryck berättar en trafiksäkerhetsexpert från NTF om varför det är viktigt att ha bra mönsterdjup och rätt lufttryck i däcken. Föraren får också svara på ett par frågor. När däckkontrollen är klar får föraren en mönsterdjupsmätare, en blankett med uppmätt mönsterdjup och lufttryck på bilens däck samt ett informationsblad.
Kampanj Däckrazzia är en samverkan mellan Polisen, NTF, Bilprovningen, Däckbranschen och Vägverket. Syftet är att öka kunskapen om bland annat mönsterdjupets och lufttryckets betydelse för trafiksäkerheten och miljön. Däckrazzior genomförs 2009 i följande län: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Södermanland, Värmland, Örebro, Västra Götaland, Gotland, Kronoberg och Blekinge.