Hundratals nya arter upptäckta i östra Himalaya
På tio år har forskarna funnit en biologisk skatt med 353 nya djur- och växtarter i östra Himalaya. En flygande groda, världens minsta hjortdjur och en fossil från en 100 år gammal gecko är några av de nya upptäckterna. Det visar en ny rapport från WWF som pekar ut området som mycket skyddsvärt.
För att bevara de här naturskatterna för framtiden måste vi förutom effektiv naturvård i fält också få till stånd ett ambitiöst klimatavtal i Köpenhamn i december. Himalaya är hårt drabbat av den globala uppvärmningen, säger WWFs tropikexpert Allan Carlson.
Östra Himalaya tillhör ett av jordens artrikaste områden. Det hyser bland annat omkring 10 000 olika kärlväxter, 300 olika däggdjur och nästan 1000 fågelarter. Här lever också stora karismatiska däggdjur som Bengalisk tiger och indisk noshörning.
Upptäckterna kommer i takt med att forskarna kan ta sig upp till de svårtillgängliga bergsområdena. Det är fantastiskt glädjande, säger Allan Carlson, tropikexpert på WWF.
Av de drygt 350 arterna i WWF- rapporten The Eastern Himalayas Where Worlds Collide har forskarna beskrivit 242 växter, 16 groddjur, 16 kräldjur, 14 fiskar, två fåglar, två däggdjur och minst 60 ryggradslösa djur under en tioårsperiod.
Östra Himalaya är stort och omfattar unika bergsområden från Bhutan och nordöstra Indien till norra Burma Även delar av Tibet och Kina ingår.
Många av arterna är spektakulära. Den flygande och illgröna grodan (Rhacophorus suffry) använder sina långa röda fötter till att glida när den faller. En miniatyrmuntjak (Muntiacus putaoensis), också kallad lövhjort, är inte större än en kanin.
Totalt anses 163 arter i östra Himalaya vara globalt hotade, enligt WWF. Hotbilden är komplex med skogsskövling, miljöförstöring, tjuvjakt och handel med utrotningshotade djur. Under senare år har läget förvärrats av accelererande klimatförändringar som snabbt slår ut de känsliga ekosystemen i bergen.