Sol och svärd på Arnpremiär
Klockan 12 på onsdag förmiddag var det premiär för festivaldebutanten Arnfestivalen - som blandar medeltidsaktiviteter med nutidsartister.
Trots att festivalens artister och öltält inte kickar igång förrän på torsdag lockade det soliga vädret och de många medeltidsaktiviteterna såväl barnfamiljer som medeltidsentusiaster och en och annan norrman till temaparken Medeltidens Värld redan på onsdagen.
"Hellre halshuggning än spruta"
Mitt i parken brer en stor medeltida marknad ut sig, med allt från smycken och kläder till svärd och pilbågar. Här hittar man bland annat svärd-säljaren Björn Lundh, mer känd som Swordlorden.
Björn har omsorgsfullt smitt sina vackra svärd för hand, vilket tar ungefär en månad per svärd. När han är nöjd med resultatet säljer han dem till andra vapen- och medeltidsintresserade för ungefär 3000 kronor styck.
Svärden är, förutom tillskott i kassan, också tänkta att skrämma bort potentiella inbrottstjuvar. De är därför strategiskt placerade innanför fönstret vid Björns ytterdörr. Inte för att det hade behövts egentligen - Björns fru föder nämligen upp rottweilers, varav 13 stycken bor hemma hos paret i Lidköping.
Så, lever Swordlorden upp till sin image som skräckinjagande, rottweiler-uppfödande vapenfantast då? Inte riktigt. Faktum är att Björn själv är mycket rädd för spetsiga föremål, och klarar inte ens av en vanlig spruta.
- Nej, hellre halshuggning än injektion i så fall, tycker Björn.
Kom till Arnfestivalen för att sälja pilbågar -och äta vildsvinskebab
En bit längre in i marknaden hittar man Tomas Petterson, som säljer pilbågar tillsammans med sonen Hampus. Tomas är ute på en liten medeltidsturné, där han säljer sina egensnickrade bågar på diverse marknader och medeltidsevents runtom i Sverige. Med sig har han alltid en av de tre sönerna, som bokstavligt talas brottas för att få vara med och kränga vapen.
Pilbågsskytte äräven ett stort personligt intresse hos Tomas, som självsäkert påstår att han sätter tre pilar i en snusdosa på 20 meters avstånd. Helst skjuter han dock inte snusdosor utan vildsvin, även om jaktreglerna inte tillåter sporten här i Sverige.
- Då åker jag till Polen istället, berättar Tomas, som inte låter sig stoppas av skräckhistorierna som vandrar bland vännerna.
- En kompis kompis fick hela benet uppslitet av ett svin en gång.
Men spänningen i sporten och det goda köttet verkar väga tungt. Just vildsvinskött är också en av anledningarna till att Tomas är på Arnfestivalen - han får något drömskt i blicken när han pratar om vildsvinskebaben han ska äta imorgon.
Gillar medeltidslekar -men föredrar Bratz
Förutom medeltidsmarknad lockar festivalen med bland annat stridsskola, hästridning, och drejning. I en av Arn-stugorna sitter syskonen Linnéa och Rebecka med kompisarna Lovisa och Noah. Gänget är mellan 8 och 12 år gamla, och har åkt tillsammans till Arnfestivalen med respektive familjer (några vuxna syns dock inte till i stugan). På bordet står en lång rad leralster som barnen producerat. I kollektionen hittar man bland annat en ring, en skål, en något deformerad krokodil, och en "pratande paprika". Vännerna är mer än nöjda med medeltidsbesöket och berättar att skulle vilja bo året runt i stugorna på Medeltidens Värld. Fast efter närmare eftertanke skulle de nog inte våga åka tillbaks i tiden - det verkar lite läskigt.
Rebecka erkänner dessutom att hon hellre leker med sina medtagna Bratz än med lerfigurerna. Och på just den fronten får nog den simpla medeltiden erkänna sig besegrat av nutidens överflöd av leksaker. Men som tur är har ju Arnfestivalen med sina moderna inslag satsat på att blanda det bästa från två världar.