Minröjning i Libanon - skövdestudenternas sommarjobb
Den ena hittade sin utbildning med hjälp av en lycklig SYO-konsulent, den andra sadlade om från humanistiska studier. I sommar arbetar Emmily och Hanna med minröjning i Libanon. Vägen dit har gått via Högskolan i Skövdes biståndsingenjörsprogram.
En timmes bilfärd sydöst om den libanesiska huvudstaden Beirut ligger provinsen Nabatieh. Området består av bergig landsbygd där det odlas oliver, tobak och citrusfrukter. Men i Nabatieh finns också mark som skulle kunna användas för jordbruk eller bostäder, om det inte vore förenat med livsfara att röra sig på den. Den lurande faran utgörs av oexploderade instabila klusterbomber, rester från det krig som 2006 utkämpades mellan Israel och libanesiska Hizbollah.
I Nabatieh har Mines Advisory Group (MAG) sitt kontor. MAG är en internationell organisation som arbetar med minröjning i Mellanöstern, Afrika och Asien. Bland MAG:s personal finns denna sommar Emmily Sjölander 28 och Hanna Risén 23. Emmily är ursprungligen från Sandhem utanför Jönköping och Hanna från Staffanstorp utanför Lund, båda är utbildade på Högskolan i Skövdes biståndsingenjörsprogram. Just nu gör de två månaders sommarpraktik hos MAG.
En lycklig SYO
För Emmily Sjölander var vägen till biståndsingenjörsprogrammet och vidare till Libanon allt annat än spikrak. Hon jobbade och studerade humanistiska ämnen innan hon hörde talas om utbildningen i Skövde. Hanna Risén däremot bestämde sig tidigt för att hon skulle studera till biståndsingenjör. SYO-konsulenten på hennes skola blev överlycklig när hon fick veta att Hanna funderade på att läsa ett tekniskt program. Konsulenten gav Hanna fakta om alla tekniska utbildningar i Sverige och där hittade hon biståndsingenjörsprogrammet.
Biståndsingenjörsprogrammet är i grunden en maskiningenjörsutbildning med en speciell inriktning mot biståndsarbete. Både Hanna och Emmily har använt möjligheten att ta specialkurser om minröjning inom ramen för programmet.
Under våren 2009 gjorde de båda tjejerna ett examensarbete för FN:s minröjningscenter UNMACC i Libanon. Genom detta kom de i kontakt med MAG, som erbjöd dem två månaders praktikplats över sommaren.
Våga sticka ut
Under juli började MAG röja området kring flyktinglägret Nahr El Bared, utanför staden Tripoli i norra delen av Libanon. Arbetsdagarna innehåller allt från kontorsarbete och träffar med MAG:s sponsorer, till servicearbete på de maskiner som används i röjningsarbetet. Dessutom är Hanna och Emmily ibland med när minor och bomber som lokaliserats under arbetsdagen sprängs.
För en oinvigd klingar ordet minröjning av livsfara. Hanna och Emmily menar dock att arbetet förvisso inte är riskfritt men inte heller farligare än att jobba som brandman i Sverige. Framförallt litar de båda tjejerna på yrkeskickligheten hos sina kollegor i MAG-teamet. Det är kollegernas kunnande, rigorösa säkerhetsrutiner och massor av övning som gör att arbetet kan utföras säkert.
MAG:s team i Nabatieh är sammansatt av en mängd olika nationaliteter. En övervägande del av personalen är män och många har militär bakgrund. Hanna och Emmily hymlar inte med att kulturen ibland kan göra det svårt för en civil tjej att bli tagen på allvar. Men det gäller att våga sticka ut och hålla fast vid det man är och vad man kan.
I mitten av augusti kommer Hanna och Emmily hem till Sverige igen. Då ska erfarenheterna de gjort under arbetet med röjningen i Nahr El Bared rapporteras både muntligt och skriftligt.
Du kan läsa deras rapport från praktikplatsen på praktikilibanon.blogspot.com