Lämna inte hunden i bilen
Hunden kallas ofta för människans bästa vän. Och en god vän tar vi givetvis gärna med oss på resor och utflykter.
Men hunden är inte välkommen överallt och det är lätt hänt att vi tvingas lämna kvar vår vän i bilen. Bara en liten stund, du vet.
Problemet är att också en mycket kort stund kan vara livsfarlig för hunden.
Olämplig förvaring
Bilen är av flera skäl ett mycket olämpligt förvaringsutrymme för hundar. Våra bilar blir snabbt varma under sommaren och hundar är dåliga på att svettas. För att kyla ner sig börjar hunden ändra ställning, flåsa och sno runt i jakten på skugga och svalka.
Med ett kraftigt flåsande - snabb och grund andhämtning - kan hunden få svårt att syresätta sig och riskerar förlora mycket vatten. När omgivningens temperatur ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera stiger också djurets kroppstemperatur. Vid 42-43 grader kan det försvarslösa hunden bli medvetslös och dö.
Förödande för djuret
Tidiga tecken på värmeslag är att hunden börjar flåsa och få röda munslemhinnor. Hunden blir också allmänpåverkad, söker skugga eller blir apatisk.
Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Stora hundar har normalt sämre förmåga att avge värme, men även fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar.
Beräkningar visar att redan efter 20-50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador.
Vad kan du göra?
Som hundägare bör du först och främst undvika att förvara djuret i bilen. Om du ändå måste ta med hunden i bilen - undvik varma sommardagar. Försök istället åka morgon eller kväll.
Om du ser en kraftigt flåsande hund som sitter instängd i en varm bil bör du i första hand ringa polisen 11414. Om du inte snabbt kan hitta ägaren, förstås. Är hunden i akut fara bör du omedelbart se till att hunden får ordentligt med frisk luft. En hund med värmeslag bör föras till skuggan, kylas ner och sedan tas till veterinär.
Så här varmt kan det bli i bilen
Det här gäller för hundar i bur och bil
Hundar får inte permanent förvaras i bur, men i kortare stunder kan det vara tillåtet. Att förvara en hund i bil är i praktiken detsamma som att förvara hund i bur.
Med kortare stunder menas högst ett par timmar och inte återkommande under de följande dagarna. Vid följande tillfällen går det dock att göra undantag
- I samband med transport får hundar förvaras i bur. Förvaringen får inte vara längre än tre timmar i stillastående bil.
- Under utställning, tävling eller motsvarande, samt vid träning inför tävling får man förvara hunden i bur. Detta under förutsättning att buren är täckt på minst två sidor och att hunden rastas minst varannan timma.
- Hundar får i samband med tävling eller träning till tävling övernatta i transportmedlet på tävlings/träningsplatsen samt till och från denna plats.
- I samband med jakt får hundar förvaras i bur i max åtta timmar om de rastas minst var tredje timme.
Vid transport bör rastning ske var sjätte timme. Hunden ska också få tillräckligt med vatten gärna fri tillgång. Speciellt viktigt är det med vatten om fordonet blir varmt. Man får inte binda hunden direkt i transportfordonet.
Hunden får inte lämnas utan tillsyn i fordonet om man kan befara att temperaturen överstiger 25 plusgrader (snabbt och lätt hänt sommartid) eller gå understiger 5 minusgrader.
Sjuka hundar, högdräktiga tikar och tikar med nyfödda valpar ska man alltid undvika att transportera.
Buren ska vara utformad och placerad på så sätt att hunden får skugga och god ventilation.
Hunden ska kunna stå, sitta och ligga i normal ställning i buren. Om flera hundar transporteras i samma bur ska utrymmets bredd vidgas för varje hund motsvarande den största hundens bröstbredd.